GRUVFLYTT

LKAB ligger efter med nya bostäder i Kiruna

Publicerat söndag 29 januari 2012 kl 16:50
Bostadsområdet Ullspiran i Kiruna. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Bostadsområdet Ullspiran i Kiruna. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

I Kiruna är det sedan några år tillbaka stor bostadsbrist. Nu håller gruvföretaget LKAB på att tömma hyreshus för att gruvan ska utökas. Samtidigt har LKAB ansvar för att ordna nya bostäder, men nybygget dröjer.

Johanna Esberg och hennes familj är några av de som tvingas flytta.

– Det känns osäkert. Vi vet inte hur länge vi får bo här, vi vet inte vart vi ska flytta och vad vi kommer få för bostad, säger hon och fortsätter.

– Det finns inga lägenheter att få i dag, eftersom det är bostadsbrist. Man kan alltså inte göra så mycket själv, man kan inte bara köpa ett hus.

Gruvans rasriskområde kommer närmare och under nästa år ska alla 150 lägenheter i bostadsområdet Ullspiran närmast gruvan tömmas för rivning.

LKAB är också hyresvärden här och trots att utflyttningen redan är igång har gruvbolaget inte börjat bygga nya bostäder.

– De har vetat länge att det kommer bli såhär och ingenting har hänt. Jag är jättebesviken, säger Johanna Esberg.

LKAB planerar bygga 200 nya lägenheter i Kiruna, men de blir klara först om tre år. Blygsamma 25 lägenheter är färdiga tidigare, och kan bli nytt hem för några av dem som tvingas flytta.

Resten hoppas LKAB kunna placera ut i någon av sina gamla hyreshus i Kiruna när en hyresgäst väljer att flytta därifrån. Anders Furbeck, är stadsomvandlingsdirektör.

– Successivt bereder vi plats inom ramen för vårt befintliga bostadsbestånd, säger stadsomvandlingsdirektör Anders Furbeck.

2003 meddelade LKAB att sprickbildningen från gruvan kommer att påverka bebyggelsen.

Hur kommer det sig att ni inte fixat bostäder trots att ni haft 8-9 år för planering?

– Det har varit ett antal år nu när vi, tillsammans med framför allt kommunen, har diskuterat den här situationen och hur den ska hanteras. Det är klart att det tar ett antal år bara det, säger Anders Furbeck.

Johanna Esberg är inte nöjd.

– Det är just den där otryggheten och osäkerheten. Vi måste ju få någonstans att bo. Om det blir jättehög hyra klarar vi inte av det. Man undrar ju också vad för lägenhet det blir och i vilket område. Om vi inte får en lägenhet som passar för oss vet jag inte vad som händer, säger hon.

Skriv ut

Dela

Användarkommentarer

Kommentera

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler