Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

49 områden lämpliga för vindkraft

Publicerat tisdag 26 oktober 2004 kl 10.54

Nu har 49 områden i Sverige pekats ut som riksintressanta för en kraftig utbyggnad av vindkraft. Enligt en ny rapport från Energimyndigheten är det framför allt i södra Sverige och ute till havs som utbyggnaden bör ske.

Rapporten har betydelse om riksdagens mål för förnybar energi skall uppnås. Thomas Korsfeldt är generaldirektör.

– Den är ju viktig för nu har man pekat ut områden där man kan diskutera att bygga ut vindkraften istället för att diskutera områden där det finns intressen som gör att en utbyggnad blir svårt.

Flest anläggningar till havs
De blåshål som energimyndigheten pekat ut finns i 13 län och flest områden ligger i Skåne, Halland, Kalmar län, Gotland och Gävleborgs län. Det handlar om stora vindparksanläggningar i de flesta fall ute till havs, med mellan 20 och 100 vindkraftsaggregat i varje område.

Enligt energimyndigheten har man tagit bort flera områden där en vindkraftsutbyggnad bedömts krocka med andra intressen som fiske, sjöfart och friluftsliv.

Samordnare ska lösa konflikter
En statlig samordnare skall nu hålla i kontakten med de kommuner som pekats ut som lämpliga.

– Man ska se till att lösa konflikterna, säger Thomas Korsfeldt.

Enligt energimyndigheten är det få kommuner i de utpekade områdena som motsätter sig en vindkraftsutbyggnad. Men Skurups kommun i Skåne har folkomröstat och sagt nej till planerna på en vindkraftspark i havet utanför Abbekås.

Niklas Sjöberg är moderat kommunalråd.

– Det innebär ju att det projketet som är planerat inte är genomförbart, som vi ser det.

Lång tid
Utbyggnaden kommer ta lång tid. Först om tio år tror energimyndigheten att de nya vindkraftsparkerna kan producera energi motsvarande ungefär två kärnkraftsverk.

– Det kommer ju bara vara en mindre del av elproduktionen i framtiden, säger Thomas Korsfeldt.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".