Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jaldungs försvarare kräver frikännande

Publicerat tisdag 26 oktober 2004 kl 12.09

Uppdaterad 12:09
När hovrättsförhandlingarna mot Håkan Jaldung, polisens  kommenderingschef under EU-toppmötet i Göteborg, avslutades på tisdagsförmiddagen sa försvarsadvokaten Lars Schmidt att Jaldung måste frias på alla punkter.

Enligt Schmidt var hotet mot EU-toppmötet så stort att det var helt rätt att spärra av Hvitfeldtska gymnasiet och sedan gripa de personer som fanns där inne.

– Han vågade fatta de nödvändiga och lagenliga beslut som han var skyldig att fatta, för att motverka de uppenbara risker för en mycket allvarlig brottslighet på Hvitfeldtska gymnasiet, som var iscensatta av de aktivister som bodde på skolan, sa Lars Schmidt.

Hotbild från Säpo och spanare
Aktivister som enligt Håkan Jaldung förberedde aktioner mot EU-toppmötet genom att tillverka slangbomber och slagträn. Detta hade Jaldung fått reda på av Säpo och av polisens spanare som följde förberedelserna på Hvitfeldtska gymnasiet.

Det är just hotbilden som Jaldungs försvarsadvokat gång efter gång lyft fram här vid rättegången i hovrätten.

Minst ett års fängelse
Åklagaren som driver fallet på uppdrag av Justitieombudsmannen sa i sin slutplädering på måndagen att han mycket tydligt ifrågasatte det resonemanget. I stället tycker han att Jaldung ska dömas till fängelse i minst ett år för olaga frihetsberövande alternativt grovt tjänstefel eller tjänstefel.

Totalt har 30 vittnen förhörts i hovrätten i Göteborg. Flera personer som var instängda på Hvitfeldtska gymnasiet har sagt att de inte kunde lämna skolan som de ville. Senare den dagen greps 450 personer som fanns på själva skolområdet. Åtgärder som enligt advokaten Lars Schmidt var helt riktiga.

– Mot bakgrund av hotbildsbedömningarna, åklagarnas beslut om husrannsakan samt aktuell spaningsinformation har Håkan Jaldung och polispersonalen vid Hvitfeldtska gymnasiet fullgjort sina skyldigheter som polismän och ingripit mot allvarlig brottslighet, sa Lars Schmidt.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".