Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barnflickans trovärdighet ifrågasätts

Publicerat tisdag 26 oktober 2004 kl 17.22

På tisdagen avslutades Knutbyrättegången i Svea hovrätt. Precis som i tingsrätten har det handlat mycket om barnflickans berättelse om hur pastorn, Helge Fossmo, förmådde henne att begå brotten. Pastorns advokat ifrågasätter dock barnflickans trovärdighet.

– Är det vanföreställningar som kan påverka den här berättelsen? Då är utsagan inte tillförlitlig. Är det någon slags hämnd mot Helge? Då är den oriktig, lögnaktig. Alla de här frågorna ska ju besvaras och ingen fråga får ju besvaras med att det är osäkert. Då räcker inte bevisningen, sade Pastorns advokat, Ola Nordström.

Alla de omständigheterna kan vara relevanta. Framförallt om barnflickan skulle vara osäker. Hennes berättelse är dock övertygande och målet är inte så svårbedömt som pastorns advokat säger, enligt Christian Diesen, professor i processrätt.

– Han säger att det här är den svåraste utsaga man någonsin haft att bedöma i den svenska rättshistorien. Det är helt fel. Här har man en mycket trovärdig och tillförlitlig berättelse, säger Diesen.

Kräver fängelse för barnflickan
Åklagarsidan hävdar att barnflickan inte är sjuk och kräver att hon ska dömas till fängelse och inte till vård. Barnflickans advokat Christer Söderberg hävdar däremot att om fängelse diskuteras ska rätten ta hänsyn till att barnflickan var ett redskap för pastorn, som han uttrycker det.

– Vid en tänkt fängelsedom så finns det till och med utrymme att gå under straffvärdet, vad som är föreskrivet för brottet. Men, jag menar att barnflickan inte ska dömas till något fängelsestraff, sade advokat Christer Söderberg.

Åklagarna vill också få pastorn fälld för mord på första frun som hittades död i badkaret hemma i pastorsvillan 1999.

– Det krävs inte att man är vare sig professor, civilingenjör eller teknologie doktor för att dra slutsatsen att hustrun inte kan ha fått sin skallskada av ett fall i badkaret. Det räcker med sunt förnuft och grundläggande kunskaper i fysik, sade kammaråklagare Elin Blank.

Tror inte på morddom
Experterna är dock oense om det var ett mord eller en olycka. Professor Christian Diesen tror inte att pastorn i hovrätten blir fälld för mord.

– Det mesta talar för att det blir samma utgång som i tingsrätten, det vill säga att pastorn går fri på den punkten, säger Christian Diesen.

Hovrättens dom meddelas 12 november.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".