Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oenigt om vänsterpartiets splittring

Publicerat tisdag 26 oktober 2004 kl 17.45

Vänsterpartiet höll på tisdagen ett telefonmöte för att diskutera stämningarna inom partiet. Efter mötet tonade partiledningen ned motsättningarna, medan andra vänsterpartister talar om en djupare kris.

Dan Gahnström är distriktsordförande i Bohuslän och aktiv i Vägval Vänster.

– När jag lyssnade till alla de som var med på konferensen idag så kan jag säga att hälften ser ett större problem med föreningen Vägval Vänster är med partiet. Det är ju inte Vägval Vänster som skapat några problem, utan tvärtom. Det är problemen som gjort att föreningen bildats.

Splittrat efter mötet
Vänsterpartiet försökte få grepp om hur stor krisen inom vänsterpartiet egentligen är. Efter rapporter om avhopp, hot om partisplittring och föreningen Vägval Vänsters missnöje med partiledningens sätt att leda vänsterpartiet fanns det en del att tala om.

Efter mötet var bilden splittrad. Men partisekreteraren Pernilla Zethreus tonade ned motsättningarna.

De senaste veckorna har ett tiotal lämnat vänsterpartiet, det är allt, säger hon efter lägesrapporten på tisdagen.

– Vi kan ju varje dag höra i radio och läsa i tidningarna att det är kris och katastrof och det är en kraftig kritik mot vår partiledare. Nu har vi fått en ganska bra avstämning om hur läget är och det är betydligt mycket lugnare än vad man kan få intryck av, säger Pernilla Zethreus.

Vill att ledningen värnar om alla
På fredag väntas partistyrelsen fatta beslut om att hålla en rikskonferens i december och dessutom bilda en analysgrupp som ska gå vidare med uppgörelsen med vänsterpartiets kommunistiska historia.

Men Ulla Lindvall, distriksordförande i Dalarna, tror inte att det räcker för att lösa partiets problem.

– Jag tror att ledningen för partiet måste värna om hela partiet och vad alla tycker. Om man verkligen ser problemen går det att lösa. Jag är inte helt hundra på att partiledningen gör det, säger hon.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".