Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-länder vill följa Sverige om alkolås

Publicerat fredag 29 oktober 2004 kl 11.00
Övriga EU-länder är intresserade av att montera in alkolås i nya bilar.

Sveriges planer på obligatoriska alkolås i alla nya bilar från 2012 har väckt intresse i övriga Europa. EU har nu inlett en egen studie om alkolås. Nu i veckan fick Sverige berätta om sina erfarenheter inför EU:s transportministrar.

Statssekreterare Jonas Bjelfvenstam blev överraskad över det stora intresset från EU.

– Jag tror att intresset för den här frågan växer hela tiden och jag är övertygad om att flera länder så småningom kommer att följa efter Sverige, säger han.

Tekniken blir billigare
Det är det senaste året som arbetet med alkolås satt fart på allvar i Sverige, mycket tack vare att tekniken blivit billigare. Alkolås finns idag i över 3 500 svenska fordon.

Regeringens uttalade mål är att alla bussar och lastbilar ska ha alkolås 2010 och alla nya personbilar senast 2012.

Utvecklingen i Sverige har nu väckt intresse inom EU där trafiksäkerheten på sina håll är betydligt sämre än i Sverige.

EU inleder studie
EU-kommissionen avslöjade på tisdagen att man inlett en studie kring alkolås som ska presenteras nästa år. Redan nu finns ett konkret intresse från flera länder att följa efter Sverige. Det kan snabba på utvecklingen, tror Jonas Bjelfvenstam.

– Får man en gemensam marknad, en gemensam uppfattning om alkolås så betyder det oerhört mycket eftersom Europa och dess vägtrafikanter är så oändligt mycket större än bara Sverige, säger han.

MHF ligger på
I Sverige är det bland annat Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, som drivit på frågan om alkolås. Efter flera år av motvind ser nu vd Tom Bjerver en klar förändring i attityderna. Han välkomnar därför även han intresset från EU.

– Det vi har fått höra är att det är så svårt att få utvecklingen att gå framåt i Sverige och att det hänger ihop med att man inte är så intresserad i Europa. Är det nu så att man i Europa är intresserad då är det ett mycket positivt framsteg i den här utvecklingen, säger Tom Bjerver.

Arbetet kring alkolås har ju gått trögt under flera år. Upplever du det som att det kommit en vändning nu?

– Ja, absolut. Det har kommit en vändning bara under det senaste året i och med att det politiska styrsignalerna har blivit tydligare. Bättre produkter har kommit in på marknaden och bilindustrin har på mer allvar än förut intresserat sig för att utveckla egna system. De tre faktorerna leder till att utvecklingen plötsligt går mycket fortare nu än vad den gjort på flera år. Det finns anledning att se detta an med tillförsikt, säger MHF:s vd, Tom Bjerver.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".