Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bodström försvarar hemlig utredning

Publicerat onsdag 27 oktober 2004 kl 05.00
Justitieminister Thomas Bodström

Rättssystemet är inte säkert anser advokaten till den 26-årige terrrormisstänkte irakier, som eventuellt kommer avvisas från Sverige. Regeringen fattar sitt beslut utifrån material som 26-åringen och hans advokat inte får ta del av.

Advokaten tycker således att rättsystemet inte är säkert.

Justitieminister Thomas Bodström säger sig förstå advokatens syn på rättssäkerheten.

– Jag tror aldrig att det kan bli så optimalt rättssäkert som man skulle önska från den misstänkta terroristens sida. Jag har full förståelse för att man för fram den sidan från advokaternas håll. Men man ska komma ihåg att det i det andra vågskålen finns de som riskerar att råka ut för terroristbrott. Skulle man avslöja all information då skulle vi inte kunna handlägga sådana här ärenden och då skulle Sverige bli en utmärkt plats för personer att kunna etablera terroristbaser och annat.

– Det vill vi förstås inte. Vi har en skyldighet att bekämpa terrorism och ska man göra det så handlar det om att bekämpa misstänkta terrorister, säger Thomas Bodström.

Släpptes men greps igen
Det var i april som fyra personer greps misstänkta för att ha begått terrorbrott. Enligt vad Ekot erfar handlar det om ett attentat i Arbil i norra Irak då minst 100 människor dödades.

Två av de fyra släpptes för att misstankarna inte var tillräckligt starka men den ene greps direkt därefter av Säpo. Säkerhetspolisen använder sig av en annan lag, lagen om särskild utlänningskontroll, och vill enligt den lagen få 26-åringen utvisad för att man misstänker att mannen kan komma att begå terroristbrott i framtiden.

Advokaten är kritisk
I den här processen får inte den misstänkte och dennes advokat ta del av all information som Säpo har. Det är irakierns advokat Bengt Söderström kritisk mot.

– Regeringen, som ska fatta beslut i ärendet, grundar sitt beslut på material som vi inte har fått titta på och kunnat bemöta och kritisera, säger Bengt Söderström.

Går inte göra offentligt
Justitieminister Thomas Bodström säger att det inte går att göra all information offentlig. Det kan till exempel handla om information som skulle kunna förstöra andra brottsutredningar här eller i andra länder om den misstänkte får ta del av den.

Ser då Thomas Bodström något problem med att lagen är utformad så att den misstänkte inte får all information?

– Ja, det bästa vore förstås att man kunde lämna all information men då måste man inse vilka konsekvenser det skulle medföra, säger Bodström.

Vill du själv se en förändring av systemet?

– Jag tror inte att det är möjligt att man i framtiden ska kunna lämna all information om man vill kunna bekämpa terrorism, säger justitieminister Thomas Bodström.

Matilda Durehed
matilda.durehed@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".