Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

De flesta mår bra av utbytt medicin

Publicerat onsdag 27 oktober 2004 kl 16.48
Billig medicin oftast lika bra.

Kravet på att apoteken ska byta ut en medicin till den billigaste sorten har inneburit problem för en del patienter. En undersökning som Socialstyrelsen har gjort visar dock att det fungerar bra för de flesta att få sin medicin utbytt.

– När jag skulle hämta ut på receptet bytte de ut medicinen mot en annan. Den skulle vara precis samma, men billigare. Men det var den inte utan den nya var urindrivande och det skulle den inte vara, säger Anna Bäckström, som tycker att hon fick en sämre medicin när hennes gamla blev utbytt.

– I bland kan det kanske vara befogat med billigare medel. Läkarna tänker kanske inte alltid främst på priset. Men alla gånger är det inte så bra, säger hon.

Krav på billigaste medicinen
För två år sedan fick apoteken krav på sig att när det kommer in en patient med ett recept att lämna ut den billigaste medicinen när det finns flera sorter som anses likvärdiga.

Det här sparar hundratals miljoner åt staten och nu har socialstyrelsen undersökt vad det har betytt för patienterna och då bland annat frågat personal i vården och patienterna själva.

Enligt undersökningen går bra för de allra flesta, men att en del får problem.

Vanligt att ta båda medicinerna
När man frågade 700 patienter som hade fått medicinen utbytt svarade 7 procent att de tog medicinen fel. Vanligast var att man tog både den gamla och den nya medicinen på en gång.

16 procent av patienterna ansåg att den nya medicinen hade sämre effekt eller gav nya biverkningar.

Men enligt Socialstyrelsens rapport är det mycket liten risk för att de billigare medicinerna verkligen skulle kunna vara sämre.

Tydligare information behövs
Utredaren Emma Bergmark talar istället om att det behövs tydligare medicinförpaningar och bättre information till patienterna.

– Då är det framför allt den muntliga informationen från läkaren som är väldigt viktig, så att patienten känner sig trygg med läkemedelsutbytet och att läkaren förklarar att det rör sig om samma läkemedel som är bra, säger hon.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".