Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Begränsade försäkringar hot för SAS

Publicerat torsdag 28 oktober 2004 kl 16.45

I höst löper de flesta flygbolagens försäkringar ut. Nu vill försäkringsbolagen införa begränsningar i försäkringsskyddet. Begränsningarna hotar SAS som kan hindras från att överhuvudtaget kunna flyga.

– Vi har ett krav på oss från myndigheterna att vi ska vara täckta genom försäkringarna. Kan vi inte ha den försäkringstäckningen så får vi helt enkelt inte lov att flyga. Det säger Lennart Svantemark, säkerhetschef på SAS.

SAS har skrivit ett brev till de nordiska regeringarna och vill att de ska gå in och täcka upp för de risker som försäkringsbolagen inte vill ta.

Det handlar framförallt om skydd mot så kallade smutsiga bomber som drabbar tredje man. Exempelvis om en bomb med radioaktivt innehåll skulle explodera ombord på ett flygplan och sedan störta i ett bostadsområde.

”Kommersiella lösningar”
Infrastrukturminister Ulrica Messing känner till problemet.

– Jag beklagar att försäkringsbolagen hotar med att dra sig ur. Jag vill se kommersiella lösningar på flygmarknaden. Men vi är måna om att flyget ska fortsätta. Det är klart att om inte marknaden själv hittar sina lösningar då känner vi ytterst ett ansvar för att alla resenärer ska kunna fortsätta använda flyget. Då får vi också vidta de åtgärder som behövs.

Detta har SAS tolkat som en positiv signal, säger Lennart Svantemark:

– Vi har förstått att man följer frågan väldigt noggrant på Finansdepartementet och att där finns en beredskap om det här skulle materialiseras.

Regeringen beredd att agera
Regeringen vill nu att problemet ska föras upp på EU-nivå, säger Ulrica Messing.

– EU-kommissionen följer de här försäkringsfrågorna generellt för alla medlemsländer och vi bevakar det väldigt noga. Om det skulle visa sig att det inte finns försäkringar, utan att de villkor som idag fungerar på marknadsmässiga villkor upphör vid årsskiftet, då får ju vi ha en beredskap för att agera. Om det skulle bli nödvändigt då krävs riksdagsbeslut.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".