Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler katastrofer men färre offer

Publicerat torsdag 28 oktober 2004 kl 17.36
De lokala hjälpinsatserna var mer effektiva än de internationella i Bam.

Antalet naturkatastrofer har fördubblats under det senaste decenniet till följd av klimatologiska och andra förändringar. Fler människor drabbas med varje katastrof kräver allt färre dödsoffer, visar den årliga katastrofrapporten från Internationella Röda Korset och Röda Halvmånen.

Katastrofernas förändrade karaktär är en av utgångdpunkterna i Röda Korsets och Röda Halvmånens årliga katastrofrapport ”World Disasters Report”. Men den handlar också om de drabbade lokala samhällenas förbättrade motståndskraft och återhämtningsförmåga.

Detta illustreras med exemplet Bam, den i fjol jordbävningsdrabbade iranska staden där 26 000 liv förlorades, men långt, långt fler räddades genom, i allt väsentligt, lokala insatser.

Högteknologi räddar få
Från den rika världen kom toppmodernt utrustade räddningsteam inflygande från 34 olika länder. Med all sin högteknologi och fina utrustning räddade de ur rasmassorna livet på blott 22.

Och frågan då kan ställas: Var de där mest för att visa upp sig, i ett slags profilhöjande syfte, en enligt Thomaz Carlzon, Svenska Röda Korsets katastrofrådgivare, inte helt ogrundad frågeställning.

Utländsk hjälp kan röra till det
– Jag tror att det förekommer. Vi måste försäkra oss om att våra insatser bygger på behov och inte på profilhöjande insatser.

Det du pekar på, när någonting stort, spektakulärt händer så stormar all världens räddningsverk och hjälporganisationer in och då till ganska föga nytta?

– Där finns en risk. Det kan vara så att vi inte alltid ser vilka resurser som finns på plats. Om många utländska organisationer och myndigheter skickar ner hjälp utan att förvissa sig om att den är efterfrågad då skapar det faktiskt ett problem på platsen och det kan bli rörigare helt enkelt.

Utrustning lämnas kvar
Den kanske viktigaste internationella insatsen i Bam, var att infraktad utrustning lämnades kvar, till lokal självhjälp nästa gång det händer. Men att av detta dra slutsatsen att internationella hjälporganisationer, Röda Korset och alla andra, inte behövs eller rent av motverkar sina syften, är enligt Carlzon väl långtgående.

– Det är helt överdrivet. Internationellt hjälparbete gör nytta.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".