Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vätterrödingen nära att försvinna

Publicerat fredag 29 oktober 2004 kl 06.00
Nyfångad Vätterröding, alltmer sällsynt.

Rödingen och siken är på väg att försvinna från Vättern. Fiskeriverket och länsstyrelserna förbereder nu kraftiga restriktioner för att rädda fisken. Även yrkesfiskarna är beredda att dra ner på fisket, men vill utreda miljöorsakerna.

Rolf Gustavsson är fiskare i Hjo och han är bekymrad över utvecklingen.

– Man har ju sett att det har minskat successivt år efter år. Man får ha mer nät och större insats för att få fisk och det går inte längre. Vi har fått komplettera med andra jobb i stället när det skulle ha varit fiske på röding och sik.

Om du jämför fisket idag med hur det var när du började för ett antal år sedan, hur var det då?

– Jag började fiska 1977 och då fanns det ju en föryngring i sjön, men den är försvunnen sedan sex-sju år tillbaka.

Allvarligt läge
Röding och sik är Vätterns paradfiskar, och anses som delikatesser. Även om man här i Hjos hamn fortfarande kan köpa rökt sik, så har utvecklingen gått åt fel håll de senaste åren, och Vätterns 20 yrkesfiskare får dryga ut inkomsterna med annat.

Anton Halldén är länsfiskekonsulent i Jönköping och han ser läget som mycket allvarligt.

– Det ser inte alls bra ut, tyvärr. Alla undersökningar visar att det är dåligt med fisk i sjön och framför allt är det dåligt med reproduktionen. Det finns väldigt få unga fiskar i sjön. Under de år som vi har statistik sedan början av 1900-talet så är de senaste åren de klart sämsta för både röding och sik.

Något måste göras
Orsaken till fiskbristen anser Anton Halldén framför allt är ett alltför stort fiske under många år, men även miljön tros spela in. Det är det som yrkesfiskarna främst pekar på. Vättern har blivit varmare samtidigt som sjön tros ha blivit mer näringsfattig.

Efter flera krismöten nu under veckan tycks också myndigheter och fiskare överens om att något måste göras, Före jul väntas ett förslag med tuffa restriktioner, för att åtminstone halvera fisket säger Anton Halldén.

– Ja det kommer det att bli, både begränsning i vilka redskap man får använda på vilka platser och så vidare och så tittar vi även på totalfredade områden.

Kan det bli ett totalstopp för fisket av röding och sik?

– Möjligtvis delar av året. Sådana förslag har ju förts fram.

Om inte det här sker vad kommer då att hända med rödingen och siken i Vättern?

– Om vi fortsätter som i dag då kommer vi inte att ha några fiskbara bestånd av röding inom en tioårsperiod det är jag övertygad om.

Även bland många fiskare som Rolf Gustavsson i Hjo, är man beredd att dra ner på fisket förutsatt att myndigheterna samtidigt tittar på miljöfrågan.

– Ja, det får vi ju finna oss i. Annars självdör det automatiskt om några år om det inte finns någon fisk att fiska.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".