Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Buttiglione-kritik kastar skugga över EU-möte

Publicerat fredag 29 oktober 2004 kl 05.30

På fredagen samlas de 25 EU-ländernas regeringschefer i Rom för att delta i den högtidliga ceremonin när EU:s nya författning undertecknas. Ceremoni hålls i skuggan av den nya krisen mellan EU-parlamentet och EU-kommissionen.

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi har lagt ner stor kraft på att undertecknandet av den nya författningen ska ske i Rom.

1957 undertecknades det första europeiska grundfördraget i Rom och undertecknandet av EU:s nya författning, det andra Romfördraget, blir en lika högtidlig händelse i EU:s historia.

Diskussioner om Europaparlamentet
Men regeringscheferna från de 25 medlemsländerna som samlas i den eviga staden kommer att inte att ägna dagens ceremonier mer än ett förstrött intresse. Diskussionerna kommer istället att cirkla kring de dramatiska händelserna i Europaparlamentet häromdagen.

Det var ju den häftiga kritiken mot Italiens kommissionär Rocco Buttiglione som fick kommissionens ordförande Barroso att skjuta upp omröstningen om den nya kommissionen.

Flera kommissionärer kan bytas ut
Nu har krisen blivit så allvarlig att det förmodligen inte räcker att flytta Buttiglione till ett annat ansvarsområde utan Italiens premiärminister Berlusconi kan bli tvungen att byta sin kommissionär mot en annan kandidat som accepteras av Europaparlamentet.

Men Berlusconi lär inte gå med på att bara hans kommissionär avsätts och fler kommissionärshuvuden kommer förmodligen att rulla. Den möjligheten kommer att utlösa heta diskussioner vid regeringschefernas middagsbord ikväll.

Inrikespolitik
Medlemsländerna vill behålla rätten att själva avgöra vilka kommissionärer de ska skicka till Bryssel. Men Europarlamentet anser att flera länder av inrikespolitiska skäl valt kandidater som i parlamentets utfrågningar visat sig inte passa för jobbet som kommissionär.

När EU-kommissionens ordförande tänkt färdigt om några veckor har kanske Ungerns, Lettlands, Danmarks och Nederländernas kommissionärer också bytts ut eller fått nya ansvarsområden.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".