Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

LO: Utländska arbetare mer utsatta

Publicerat fredag 29 oktober 2004 kl 11.58

Utländska arbetstagare har en mer utsatt situation på svensk arbetsmarknad än svenska. Den slutsatsen drar LO i en ny rapport, sex månader efter EU:s utvidgning med 10 nya länder.

– Tyvärr visar den här genomgången att vi har fått rätt. En öppnare arbetsmarknad ökar risken för att smarta företagare ska utnyttja människor från de nya medlemsländerna för att tjäna pengar på att de jobbar i Sverige med sämre anställningsvillkor och löner än svenskar i motsvarande jobb, säger LO:s avtalssekreterare Erland Olauson.

LO har granskat den svenska arbetsmarknaden sex månader efter EU:s utvidgning.

Den första maj i år fick unionen tio nya medlemsländer, bland annat Polen och de baltiska staterna. Inför utvidgningen fördes en livlig debatt om riskerna med ett utvidgat EU.

Inga ”sociala turister”
Skeptikerna varnade för att de nya EU-medborgarna skulle komma till Sverige och utnyttja socialförsäkringssystemet. De farhågorna besannades aldrig.

Men nu menar LO att man kan se annan tydlig effekt av EU:s utvidgning på den svenska arbetsmarknaden. LO:s nätverk av fackligt förtroendevalda vittnar om flera problem, enligt Erland Olauson.

– Framför allt gästande företag har kommit med egen arbetskraft. De betalar lägre löner än svenskar får, har sämre försäkringsskydd följer inte de regler som finns. Det ger katastrofala effekter.

Mer olycksdrabbade
Och redan innan EU:s utvidgning var den utländska arbetskraft överrepresenterad i statistiken över arbetsplatsolyckor.

Enligt LO svarade den utländska arbetskraften för mindre än 1 procent av den totala arbetskraften, men för tio procent av dödsfallen i arbetsplatsolyckor. Men samtidigt medger Erland Olauson att det har gått för kort tid för att dra några säkra slutsatser.

– Det är ingen vetenskaplig underökning där vi ser exakt hur det är. Men vi ser att det har blivit ytterligare argument för våra farhågor.

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".