Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Var tredje svensk känslig mot Waran

Publicerat fredag 29 oktober 2004 kl 16.34
Omkring tiotusen personer i Sverige får för höga doser av den blodförtunnande medicinen Waran.

Många svenskar kan vara extra känsliga för medicinen Waran, som tas mot blodproppar. Svenska forskare har sett att en ärftlig förändring som var tredje svensk har kan öka risken för blödningar.

En av forskarna som deltar i studien, överläkaren Hans Jonsson vid Karolinska universitetssjukhuset, säger att man i vården redan är medveten om att en del är känsligare för Waran, men att upptäckten kan göra det möjligt att förbättra behandlingen.

– Nu tvingas vi vara försiktiga när vi börjar med vår behandling hos alla. Men det är klart att det finns en fördel med att kunna peka ut de överkänsliga. Det är det som är en av nackdelarna med Waran att det är så stor individuell känslighet så att man tvingas gå på kontroller, säger Hans Jonsson.

Används mot hjärtproblem
Omkring 80 000 svenskar äter Waran, bland annat personer som har hjärtproblem eller proteser, och som tar medlet för att slippa blodproppar.

Baksidan är att risken för blödningar ökar. Omkring 30 dödsfall rapporteras varje år, men den verkliga siffran kan vara 10 gånger högre.

I en pågående studie, som leds från Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, undersöker forskare biverkningarna, och bland de faktorer som påverkar kroppens känslighet för Waran spelar ärftligheten stor roll.

Gen styr nedbrytningen
Den ärftliga förändring som finns hos en tredjedel av svenskarna rör en gen som styr hur fort medicinen bryts ned i kroppen. Enligt forskarna innebär förändringen att nedbrytningen går långsammare och att man tål mindre och att man löper större risk för blödningar.

Idag får alla samma dos i början, sedan korrigeras den efter hand. Upptäckten öppnar för att man med gentest skulle kunna spåra de känsliga och sätta in rätt dos från start, och minska blödningsrisken.

– Det är fortfarande så att vi överraskas av att en del får väldigt höga värden. Så det skulle innebära ytterligare en säkerhet, överläkare Hans Jonsson.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".