Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Seko och Bodström oeniga om kriminalvården

Publicerat fredag 29 oktober 2004 kl 16.48
Lars Nylén och Tomas Bodström.

Flera hundra anställda inom kriminalvården riskerar att förlora sina arbeten: ska det ses som en besparing eller en effektivisering?

Idag har fackförbundet SEKO och generaldirektör Lars Nylén träffats för att diskutera frågan. Men justitieminister Thomas Bodström har en bestämd uppfattning.

– Vi måste kunna effektivisera utan att det rubriceras som besparingar. Gör vi det, tillsammans med de ökade anslagen, så kan vi väsentligt förbättra vården, behandlingen, verksamheten för de intagna. Satsa mera på utbildning för vårdarna och över huvud taget få en mycket bättre kriminalvård. Men det kan inte vara så att varje gång man gör några förändringar så uppfattas det negativt från olika håll, säger han.  

Vad säger du om dem som är oroliga för sina arbeten och dem som är oroliga för hur det ska bli inom kriminalvården då?

– De handlar bland annat om att man ska arbeta på de tider som man bäst behövs. Det är ju till fördel för de anställda att man kan frigöra resurser för att till exempel satsa på deras utbildning. Det handlar om att man ska få en bättre verksamhet inne på fängelserna.

Kriminalvården har trots extrapengar överskridit sin budget i år med cirka 110 miljoner kronor, enligt den nye generaldirektören Lars Nylén.

En analys som kriminalvården själv gjort visar att det kan bli förändringar på nästan alla anstalter. På Hall till exempel handlar om att spara cirka 15 miljoner, det motsvarar 40 anställda, enligt chefen där.

Fackförbundet SEKO är oroligt, liksom flera anstaltschefer.

En miljard extra
Men justitieministern beskriver det alltså bara som effektiviseringar och framhåller att kriminalvården får cirka en miljard de kommande åren, framförallt till fler platser.

Lars Nylén framhåller att det nu sker en översyn av hela kriminalvården och det kan betyda färre anställda på vissa anstalter.

– Exakt hur det blir på varje enhet är en sak som det är upp till dagens myndighetschefer att ta tag i.
Så det blir både neddragningar och satsningar framöver, säger han.

– Man kan nog säga att det gasas mer än vad det bromsas. Där talar också budgetpropositionen sitt tydliga språk.

Maria Eksedler
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".