Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vänsterkvinnor vill ta makt från männen

Publicerat lördag 30 oktober 2004 kl 08.00
V-kvinnor vill flytta på Lars Bäckström.

Vänsterpartiets kvinnor i riksdagen vill ta över makten i partiets förtroenderåd. De anser att inte bara gruppledaren Lars Bäckström bör flytta på sig, utan alla män i rådet.

Enligt stadgarna ska vänsterpartiets förtroenderåd i riksdagen, alltså det råd som leder riksdagsgruppen, bestå av hälften män och hälften kvinnor. Men när valberedningen under hösten ska ersätta tre kvinnor som slutar är det inga andra som vill ta vid.

Patriarkala strukturer
En del skyller på att männen tar för stor plats, att de patriarkala maktstrukturerna i rådet stöter bort kvinnorna. Andra menar att det istället handlar om politiska motsättningar.

Lars Bäckström, nuvarande gruppledare är ju man, men han har också fått kritik för att stå för långt till höger i politiken, och att han är för flat mot regeringen i samarbetet om budgeten där han är partiets tyngste förhandlare.

Bland andra Ulla Hoffman i den vänsterpartistiska riksdagsgruppen vill istället se Alice Åström som gruppledare. Hoffman hävdar att problemet enbart är av könsmaktskaraktär och inte beroende av hur röd man är.

Bäckström gör motstånd
Hon är en av dom som nu lanserar ett förslag som innebär att endast kvinnor ska sitta i vänsterpartiets förtroenderåd i riksdagen. Men Lars Bäckström säger att han gärna sitter kvar som gruppledare ett tag till, ett förtroenderåd med bara kvinnor tror han inte på.

– Nej då skulle vi inte ta tillvara all kompetens som vi har i gruppen och det tycker jag vore synd. Jag tror inte att det är ett bra alternativ att göra enkönade grupper.

Men det tror Rossana Dinamarca. Hon är en av dom tre kvinnor som inte längre vill sitta i förtroenderådet. Hon säger att hon själv märkt av de manliga strukturerna men vill inte gå in på det närmare. Och Rossana Dinamarca tror inte på att kvinnofrågan också döljer politiska motsättningar.

– Jag är lite trött på de här diskussionerna hela tiden om de politiska maktkamperna inom gruppen.

Så Lars Bäckström ska inte ta det här personligt på annat sätt än att han är man?

– Nej jag tycker inte det. Det som blir infekterat i hela den här diskussionen är när personer sitter för länge på vissa poster. Nu har jag gjort mina två år där, nu är det dags för någon annan i gruppen att ta den här delen av ansvaret.

Det borde även de andra i förtroenderådet inse?

– Ja jag tycker det. Om knappt någon kvinna vill sitta i förtroenderådet medan männen inte har några problem att sitta där, då är det ju klart att det finns ett problem.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".