Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Militären orsak till höga dödstal i Irak

Publicerat lördag 30 oktober 2004 kl 08.00

Uppgiften om att 100.000 irakier ska ha dött efter den USA-ledda invasionen har tagits emot med både fasa och skepsis. Det säger Les Roberts, forskaren bakom den amerikanska studien som pekar på ett mycket högre dödstal i Irak än vad som tidigare beräknats.

Roberts själv är mycket mer förvånad över hur de flesta irakierna har dött.

– Det vanliga i krig, säger forskaren Les Roberts vid Johns Hopkins-universitetet, är att många fler dör av följderna i kriget, än av striderna.

Raserad infrastruktur med rent vatten som saknas, elsystemet brakar samman, sjukvården slutar fungera. Det är det som brukar skörda flest liv, beskriver Les Roberts som har gjort flera studier tidgare om dödsoffer i krig.

Militärt våld
Den mest kända är beräkningen av hur många som dog i kriget i Kongo-Kinshasa, med den förfärande siffran på 3,3 miljoner människor, som är den som oftas citeras när det gäller Kongokriget.

Men enligt den studie om Irak som Les Roberts nu har lett har de flesta där dött av militärt våld. Och de flesta av dem, inte av män med skjutvapen som strider på marken, utan i flyganfall.

– Den stridstaktik med flyganfall som den USA-ledda styrkan använder i Irak orsakar många civila dödsoffer, säger Les Roberts.

Försiktiga beräkningar
När det gäller antalet döda anser han att beräkningarna i studien snarare är försiktiga än överdrivna. Ssom exempel ger han att forskarna har undantagit resultaten från staden Falluja där striderna har varit mycket intensiva. Antalet dödsoffer därifrån var avvikande höga och skulle kunna ha inverkat felaktigt på hela studiens uppskattning, säger Roberts.

Att studien presenteras bara några dagar före det amerikanska presidenvalet har gjort att man i USA anklagar den för att vara ute i politiskt syfte, och Roberts hoppas verkligen att hans studie ska ha en inverkan, men inte på valutgången i USA, utan hur de amerikanska trupperna och deras allierade för striderna, så att inte så många civila ska drabbas.

Dessutom hoppas han att studien ska tvinga den internationella koalitionen i Irak att nu ta fram säkra uppgifter om hur många civila som dödas, vilket olyckligtvis ingen ens har försökt hittills, säger Roberts.

Maria Sjöqvist
maria.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".