Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bush och Kerry spurtar de sista dagarna

Publicerat söndag 31 oktober 2004 kl 11.00

Med två dagar kvar till det amerikanska presidentvalet, som betecknats som det hårdaste på mycket länge, är läget helt öppet. De två huvudkandidaterna, George Bush och John Kerry, ligger sida vid sida och ingen verkar kunna dra ifrån.

Bush och Kerry åker nu runt i rasande fart i de delstater där läget är som jämnast, ofta i två, tre eller rentav fyra per dag.

Bush leder knappt
I sista stund har al-Qaidaledaren bin Ladins uppdykande i form av en video stört partiernas planering. Men det har inte påverkar röstsympatiserna.

Opinionsläget de senaste veckorna har varit ganska stabilt, det är fortsatt extremt jämt. Olika undersökningar ger visserligen lite olika resultat, men i en sammanvägning så leder Bush med någon eller möjligtvis ett par procent. Kanske börjar man se en liten tendens till att Bush ökar sitt försprång.

Gäller att vinna rätt delstater
Felmarginalen är ganska stor i de här undersökningarna. Ännu viktigare är att det inte är det totala antalet röster som är betydelsefullt, det visade inte minst presidentvalet för fyra år sedan. Vad som är viktigt är att vinna de avgörande delstaterna och därmed mest antal elektorsröster.

Fortfarande för en vecka sedan talade man om drygt tio delstater där det står och väger. Nu har det krympt till mindre än tio och de viktigaste är bland annat Florida, Iowa, Ohio, Michigan och Pennsylvania.

Det är i de här delstaterna och några till som Bush och Kerry nu satsar allt och far runt som skottspolar.

Tusentals advokater redo
Valdeltagandet väntas bli rekordstort med amerikanska mått mätt, och röstandet har redan börjat i stor skala med förhandsröstning. På tisdag ska det hela slutgiltigt avgöras, eller kanske inte.

För alla räknar med att varje liten tveksamhet i röstförfarandet, som vid förra valet kommer att utnyttjas. Bägge partierna har tusentals advokater som är beredda att rycka ut för att vid behov överklaga och driva en juridisk process.

Kaotiskt valsystem
Partierna har också mängder med frivilliga som kommer att bevaka vallokalerna för att bland annat stoppa dem som inte har de rätta papperna.

Det amerikanska valsystemet är jämfört med det svenska ganska kaotiskt så det kommer att finnas mycket att slå ner på. Den valrörelse som hittills varit mycket hård riskerar då också att bli riktigt smutsig.

Sten Sjöström, New York
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".