Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen halverar energiforskning

Publicerat måndag 1 november 2004 kl 10.38

Trots att statsminister Göran Persson talar om att förverkliga det gröna folkhemmet vill regeringen kraftigt minska anslagen till energiforskning för nästa sjuårsperiod. Det drabbar bland annat forskning om förnybar energi.

Totalt kan 300 forskartjänster försvinna och det är ett hot mot energiomställningen, säger chefen för Chalmers energicentrum, Bertil Pettersson.

– Jag kan förstå att det finns skäl att ompröva när man haft ett sjuårsprogram och ett nytt sådant ska starta, då är det naturligt att se över och göra förändringar, men jag förstår inte förslaget att halvera energiforskningen på det här sättet, säger han.

Halvering
I regeringens budgetproposition har anslagen till energiforskning under de kommande sju åren, i det närmaste halverats jämfört med de senaste sjuårsperioden, från 800 miljoner per år, till drygt 400 miljoner.

Det betyder att den energiforskning som bedrivs på högskolor och universitet om exempelvis vindkraft, solenergi och andra förnybara energikällor på sikt kommer att minska kraftigt, menar Bertil Pettersson, chef för Chalmers energicentrum

– Totalt sett innebär det minst 300 färre forskare. Framför allt handlar det om framtiden. Vi kan inte utbilda tillräckligt många doktorander för framtida kompetens som är önskvärt och som är nödvändig för att skapa en hållbar utveckling för det svenska energisystemet.

Forskning drabbas
Men även pågående forskning riskerar att drabbas, menar Bertil Pettersson. Det gäller doktorander som tvingas avbryta sina studier och forskningsprojekt som läggs ner.

– Framför allt är sådana här tvära kast väldigt besvärliga att hantera inom forskningen, som är långsiktig till sin karaktär. Det går inte att från ett år till ett annat göra så här stora förändringar utan att det får allvarliga konsekvenser.

Sven Börjesson
sven.borjesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".