Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Grön el för dyr för konsumenter"

Publicerat måndag 1 november 2004 kl 18.06

Stödet till den gröna elen, de så kallade elcertifikaten, bör finnas kvar i minst 20 år till för att vara effektivt. Det anser Energimyndigheten som har granskat systemet, men som ändå anser att det har varit alldeles för dyrt för konsumenterna.

Över en halv miljard kronor har försvunnit till administration och skatter för den gröna elen.

Inte ens varannan krona som vi konsumenter betalar i stöd för grön el kommer fram till producenterna av förnybar energi. Resten försvinner till administration, övervinster hos elbolagen och skatter till staten.

Totalt sett har vi betalat 1,3 miljarder kronor. Mer än hälften, över 650 miljoner, har inte nått producenterna av grön el.

Miljöstödet inbakat i räkningen
Vi konsumenter betalar stödet i form av elcertifikat som utgör 2–4 procent av elräkningen. Energimyndigheten vill i framtiden göra elleverantörerna direkt ansvariga för stödet. För konsumenten betyder det att stödet blir inbakat i det totala elpriset på elräkningen.

Pernilla Axelsson är enhetschef på Energimyndigheten.

– Det man har upptäckt som klara brister just under det första året har varit konsumenternas ställning som har varit ganska svag i förhållande till elleverantörerna. Där har vi nu gett förslag på att man ska stärka konsumentens villkor, säger hon.

Vill permanenta systemet
Många producenter av grön el har också klagat på att stödsystemet inte är långsiktigt nog. Energimyndigheten vill därför göra systemet permanent.

I minst 20–25 år måste systemet finnas kvar för att producenterna ska göra de nödvändiga investeringarna. Hur man ska försäkra ett en ny politisk majoritet inte river upp ett sådant beslut, vet inte Pernilla Axelsson.

– Enda sättet att permanent är ju genom ett riksdagsbeslut och sådana beslut kan ju upphävas av riksdagen och ingen annan. Så något säkrare beslut än så går ju inte att fatta.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".