Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mp ställer krav om stopplag

Publicerat tisdag 2 november 2004 kl 06.00

Miljöpartiet begär en precisering av regeringen i det förslag om förbud för landstingen att sälja sjukhus, som de gröna i princip stödjer.

Regeringens linje är att varje landsting ska ha minst ett offentligt sjukhus och att sjukhus inte ska kunna säljas till vinstdrivande företag.

Miljöpartiet tycker att det är oklart vad det betyder.

– I den remissrunda som var ute fanns båda de här begreppen ”vinstdrivande” och ”vinstutdelning”. Nu har vi krävt att det här ska skärpas upp och bli mer entydigt och bara använda begreppet ”vinstutdelning” och då blir det tydligare, säger miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.

Så om det är stopp så ska det vara stopp för dem som vill ha ”vinstutdelning”?

– Ja.

Och det är oklarheten – att det ska framgå att vinsten måste investeras tillbaka?

– Ja oklarheten är också vad det begreppet betyder. Det kan finnas flera olika situationer som man kan tänka sig, där det här kan ifrågasättas. Det måste man reda ut och det är inte alldeles enkelt.

Regeringen har sagt att det ska komma ett förslag om den så kallade stopplagen till hösten, men Peter Eriksson tycker att oklarheterna måste utredas först, det är ingen brådska med förslaget.

– Det är ingen fråga som är särskilt akut, det är ingenting som är på väg att hända som gör att man måste skynda på den här processen.

Peter Eriksson säger också att sjukhus som redan är sålda ska kunna fortsätta driva sin verksamhet.

– Den här lagen bör kunna skrivas så att inte de måste sluta sin verksamhet. Det har ju ändå, tycker vi, bidragit till att någonting positivt, de verksamheter som finns idag, säger han.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".