Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försurning av haven går snabbare än beräknat

Publicerat söndag 19 februari 2012 kl 15.00
"Det som händer nu saknar motstycke i historien"
(1:53 min)
1 av 3
Jason Hall-Spencer, biträdande professor och marinbiolog. Foto: Mona Hambraeus/Sveriges Radio.
2 av 3
Skaldjur, som denna Hexaplex Trunculus, löses upp vid de nivåer av koldioxid som förutspås för detta århundrade. Foto: Jason Spencer-Hall.
3 av 3
Sjögräs tar över och skaldjur löses upp när mängden koldioxid ökar. Foto: Luca Tiberti.

Försurningen av haven, som kan kopplas till de ökande koldioxidutsläppen, går snabbare än vad forskare hittills har trott. Det är dåliga nyheter för skaldjur och korallrev. Inte bara djuphaven påverkas av klimatförändringen - även försurningen accelererar.

Haven beräknas ha blivit 150 procent surare vid slutet av det här århundradet, enligt Jason Hall-Spencer, biträdande professor vid universitetet i Plymouth i Storbritannien.

När haven försuras får havsorganismer svårare att ta upp kalk för att bygga sina skal. Det drabbar bland andra räkor, snäckor, ostron och korallrev.

Försurningen av haven är en av följderna av de ökande koldioxidutsläppen som just nu diskuteras intensivt på det stora vetenskapsmötet AAAS i Vancouver.

Det som händer med försurningen nu är utan motsvarighet i historien, åtminstone om man går 800 000 år tillbaka, enligt marinbiologen Jason Hall-Spencer.

Att det blir varmare av mer koldioxid i atmosfären känner de flesta till, men inte att haven blir surare, menar han.

Hans forskning kretsar kring hur livet i haven kan komma att påverkas när PH-värdet sjunker och miljön blir surare.

För att få en uppfattning har han studerat platser där förhållandena redan nu påminner om det som väntas, nämligen vid heta undervattenkällor, så kallade hydrotermala vent.
Där är den biologiska mångfalden begränsad, inte många organismer klarar de miljöerna. Därför finns det anledning att vara pessimistisk för framtiden menar Jason Hall-Spencer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".