Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvarsministern beklagar jävsituation

Publicerat tisdag 2 november 2004 kl 16.45

En tjänsteman vid försvarsdepartementet var jävig när regeringen fattade beslut om att underhållet av marinens korvetter skulle gå till Kockums varv. Försvarsminister Leni Björklund beklagar.

Tjänstemannen är son till Kockums vice styrelseordförande. Försvarsminister Leni Björklund ska nu se över rutinerna för att undvika fler jävsituationer.

– Nu när vi i efterhand går igenom det här ärendet, då kan man vara kritiskt mot att jävsreglerna inte har tillämpats, säger Leni Björklund.

Departementssekreteraren Rickard Tornberg hade ansvar för ett ärende om underhåll av marinens korvetter. Samtidigt är Rickard Tornberg son till Kockums vice styrelseordförande Claes Tornberg.

Släktskapet kan väcka misstankar
Släktsskapsjäv kan väcka misstankar om att Kockums varv skulle ha gynnats framför det konkurrerande Muskövarvet.

Ledamöterna Henrik S Järrel och Ingvar Svensson i riksdagens konstitutionsutskott säger att det finns anledning att ompröva beslutet om Kockums.

– Det är oklokt och jag tycker kanske att man bör överväga att ompröva beslutet, säger Henrik S Järrel.

– Det ser ut som att man borde backa bandet och fundera på att fatta ett nytt korrekt beslut där det inte föreligger någon jävsituation, säger Ingvar Svensson.

Beslutet kommer inte omprövas
Försvarsminister Leni Björklund säger, efter en noggrann genomgång, att beslutet inte ska omprövas eftersom Kockums ändå bedöms vara det mest kvalificerade varvet. Men nu ska rutinerna ändras på försvarsdepartementet.

– Det som händer nu är att vi kommer gå igenom rutinerna väldigt noga för det är ju en väldigt obehaglig situation som den här tjänstemannen har hamnat i. Han har ju faktiskt påtalat förhållandet för sin chef. Jag är angelägen som chef i Försvarsdepartementet för att ingen annan handläggare ska kunna råka ut för något liknande. Vi kommer noga se till att göra allt vad vi kan för att få bort den typen av situationer, säger Leni Björklund.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".