Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

RFSU vill ha fri abort inom hela EU

Publicerat tisdag 2 november 2004 kl 17.21

Fri abort är långt ifrån en självklarhet i dagens EU. Fyra av EU:s medlemsländer förbjuder kvinnor att göra abort. Sverige borde inom EU driva frågan om abort som en mänsklig rättighet. Det anser Katarina Lindahl, generalsekretare för RFSU.

– Som medlemsstat i EU menar jag att Sverige har en skyldighet att lyfta också abortfrågan. Sverige har gjort bra när det gäller frågor om könsstympning och trafficking. Det här är en fråga som är av samma dignitet och som rör så många kvinnor och abortlagstiftningen ser så olika ut i Europa, säger Katarina Lindahl.

Riskerar fängelse 
På tisdagen ställs en 17-årig kvinna i Portugal inför rätta för att ha gjort en abort. Hon riskerar tre års fängelse för att hon tagit ett dagen-efter-piller.

Kvinnors möjligheter till abort ser mycket olika ut inom EU. Varken Irland, Malta eller Polen tillåter abort.

I andra änden av skalan finns bland andra Sverige, Holland och Storbritannien, där det är kvinnan själv som avgör. Att abortlagstiftningarna ser så olika ut är inte bra, anser RFSU.

– Det betyder också att kvinnor har olika villkor i den europeiska unionen. Det finns ingen anledning till det när det gäller så grundläggande frågor som abort, som rör både jämställdhet, rättigheter och hälsofrågor. Kvinnor i Europa utsätts idag för stora hälsorisker därför att abortlagstiftningen hotar deras liv eller deras hälsa.

Nationell fråga
Abort är en nationell fråga inom EU. Därför är det möjligt med så olika lagstiftningar. RFSU vill att Sverige klassar en fråga som en mänsklig rättighet för att kunna lyfta upp frågan till en överstatlig nivå inom EU.

Men Sverige har valt en annan väg, förklarar biståndsminister Carin Jämtin.

– Det är klart att det är ett problem att vi har olika lagstiftning vad gäller aborter inom EU. Men det är en nationell kompetens och det viktigaste sättet att påverka detta är att vi jobbar genom våra respektive partigrupper. Det finns Europapartier inom alla partigrupper, men också olika lobbyorganisationer och kvinnoorganisationer som påverkar så att man ändrar den nationella lagstiftningen.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".