Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stabil ekonomi i svenska hushåll

Publicerat tisdag 2 november 2004 kl 21.13

Svenskarna har det ganska stabilt. I alla fall ekonomiskt. Enligt Föreningssparbankens hushållsbarometer så räcker nu hushållens pengar längre och färre tvingas hålla igen på nödvändiga utgifter.

– Jämfört med vårens undersökning så har hushållen i större utsträckning fått pengarna att räcka. De har inte behövt dra in på lika många utgifter och färre har behövt använda sparpengar till löpande utgifter. Vardagsekonomin har stabiliserats. Det är inte så många som känner av förändringar, säger Föreningssparbankens privatekonom, Erika Pahne.

Vad beror det här på?

– Det är en bra fråga. Det här är en attitydundersökning om hur man upplever sin ekonomi och det kan ju finnas en mängd skäl bakom.

Det känns bättre för svenskarna just nu?

– Ja, något. Läget har stabiliserats, kan man säga.

Men alla svenskars ekonomi är inte stabil. Var femte hushåll säger i Föreningssparbankens enkät att det är svårt att få pengarna att räcka till. Främst är det ensamstående föräldrar och pensionärer som har det tufft.

Trenden är dock att fler svenskar anser att de har fått det bättre eller i alla fall inte sämre. Men trots det säger bara en av tio att de skall handla mer framöver, enligt Erika Pahne.

– Det är tio procent som tror att de under den närmaste tiden kommer att spendera mer pengar på sin konsumtion, säger hon.

Resten vill hålla igen?

– Ja, det är en stor andel som kommer att ha en oförändrad konsumtionsnivå. 23 procent uppger att de kommer att hålla igen.

Vilka slutsatser kan man dra av den här undersökningen tycker du?

– Man har ju fått det något bättre, i alla fall i den löpande vardagsekonomin. Totalt sett säger man att ekonomin är relativt oförändrad. Och framöver så är man inte så väldigt konsumtionsbenägen, utan man håller igen.

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".