Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tysk ekonom: EU-paket hjälper inte Grekland

Publicerat måndag 20 februari 2012 kl 11.35
Anser att Grekland ska återinföra drachman
(1:16 min)
1 av 2
Foto: Michael Gottschalk/Scanpix.
Buntar med Greklands tidigare valuta, drachman, på väg till förstöring i samband med att landet införde euron. Foto: Thanassis Stavrakis/Scanpix.
2 av 2
Buntar med Greklands tidigare valuta, drachman, på väg till förstöring i samband med att landet införde euron. Foto: Thanassis Stavrakis/Scanpix.

Kritiken mot det planerade nya hjälppaketet till Grekland blir allt mer högljudd i Tyskland. En av landets främsta ekonomer, Hans-Werner Sinn, ser hjälppaketet mer eller mindre som ett skämt.

De nya nödlånen på 130 miljarder euro som eurozonens finansministrar i dag väntas besluta om kommer inte att hjälpa Grekland överhuvudtaget. Istället kommer pengarna bara att hjälpa de internationella banker som har fordringar på Grekland och förvärra situationen för landet ytterligare.

Hans-Werner Sinn, chef för det inflytelserika ekonomiska Institutet Ifo i München, skräder inte orden i en intervju i tidskriften Der Spiegel.

Han säger att även politikerna vet att hjälppaketet, som det nu är konstruerat, inte kommer förbättra situationen för grekerna på lång sikt utan bara ge tillfälligt andrum.

Dessutom är problemet att nya lånepengar bara ökar Greklands skuldbörda ytterligare och på samma gång ytterligare försämrar landets konkurrenskraft.

Hans-Werner Sinns förslag är istället att låta Grekland lämna eurozonen och återta drachman som valuta. Det skulle visserligen föra med sig väldig turbulens för landet under något års tid, men eftersom drachman skulle tappa väldigt mycket i värde gentemot till exempel euron skulle Grekland med den åtgärden snabbt återigen bli mer konkurrenskraftigt.

Istället för att låna ut pengarna till Grekland för att landet ska kunna betala sina fordringar till innehavare av grekiska statspapper som snart löper ut, borde EU-länderna istället se till att grekerna använder hjälppengarna till att förstatliga sina banker och se till att statens verksamhet fungerar under övergångsfasen till sin gamla valuta, säger den inflytelserika ekonomen.

Han säger också att argumentet att ett grekiskt utträde skulle kunna få kaosartade smittoeffekter på andra skuldländer mest är konstruerat av folk och institutioner som är rädda att förlora sina pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".