Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Mer överstatlighet behövs i EU"

Publicerat onsdag 3 november 2004 kl 12.34

Överstatlighet krävs i flera frågor inom EU, bland annat när det gäller internationell brottslighet och i asyl- och flyktingfrågor. Det sa statsminister Göran Persson när han på onsdagen hade samråd med riksdagen inför EU-toppmötet i veckan.

– Vi måste förstå att här krävs en gemensam europeisk ansats därför att här håller inte längre enbart beslut i nationalstaternas parlament. Där är jag anhängare av överstatlighet, sa Göran Persson.

EU-toppmötet i veckan ska bland annat diskutera det som kallas för Haag-programmet som handlar om en gemensam EU-politik i frågor om internationell brottslighet och flyktingfrågor.

Överstatlighet ifrågasatt
Sveriges regering och Göran Persson anser att flera av dessa frågor ska beslutas gemensamt och att varje land inte ska ha veto, men vid den öppna utfrågningen i riksdagen inför toppmötet ifrågasattes detta av bland annat miljöpartiets Ulf Holm och folkpartiets Carl B Hamilton.

– Jag är förvånad att Sverige är med på det här steget eftersom formuleringarna i Haag-programmet inte står på de asylsökande sida, sa Ulf Holm.

”Överstatlighet nödvändig”
Göran Persson svarade med att det i vissa frågor som internationell brottslighet och vissa flyktingfrågor är nödvändigt med överstatlighet.

– Jag fasar för en utveckling i Europa där vi får en konkurrens staterna emellan om vem som har den hårdaste asylpolitiken. Jag fasar för att man ska börja skyffla runt människor i Europa som behöver skydd därför att man har olika förhållningssätt från land till land.

Ingen EU-åklagare
Göran Persson sa också att det för närvarande inte är aktuellt med att införa en gemensam EU-åklagare, som Sverige varit emot, och EU-toppmötet verkar alltså inte besluta om det heller.

I frågan om den nya kommissionen sa Persson att Margot Wallströms roll i kommissionen inte är ifrågasatt, men att ordföranden Barroso för samtal men andra länder om deras kandidater.

Apropå kritiken mot italienaren Rocco Buttigliones kritiserade åsikter om bland annat homosexuella svarade Göran Persson på en fråga från kristdemokraternas Ingvar Svensson att det var rätt att kritisera Buttiglione för hans åsikter.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".