Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny hemsida bedömer din cancerrisk

Publicerat torsdag 4 november 2004 kl 15.56

På en ny hemsida går det att få en bedömning av hur stor risk du löper att få vissa sorters cancer och vad du kan göra för att minska risken. Det är forskare vid Karolinska institutet i Solna som står bakom sidan, med hjälp av amerikanska forskare.

”Påverka din cancerrisk” heter sidan och forskaren Per Hall säger att syftet är att ge bra information.

– Det finns mycket information om cancerrisker i samhället. De publiceras tidningar och går att höra på radio och tv. Vi tycker att vi har samlat den mest vederhäftiga kunskapen om cancerrisken här.

Bedömer cancerrisk
Den som knappar in sig på adressen www.cancerrisk.info möts av frågor om matvanor, rökning och ålder. Efter att ha klickat i svaren kommer bedömningen om du löper större eller mindre risk än snittet för en viss cancer.

Därefter följer råden: så kan du göra för att minska risken, sluta röka så åker riskstapeln ned.

Välbekanta råd
Enligt forskarna kan förändring av livsstilen minska cancerfallen med minst en fjärdedel. Men då måste man förstås följa råden om mat, motion, alkohol med mera. Råd som i många fall är välbekanta.

– Jag tror att många är medvetna men jag tror också att många behöver en puff åt rätt håll och det vi ger är ganska tydligt ock klart, säger Per Hall

Finns det inte en risk att människor blir mer oroliga av detta?

– Jo, det etiska dilemmat är något vi verkligen har tänkt på. Å andra sidan kan man säga att om man aktivt söker upp hemsidan och svarar på alla frågor så är man ju ute efter information. Vi kan knappast neka de individer som vill ha den information de söker.

Mer ångest
Robert Illes, som Ekot träffar i ett köpcentrum i centrala Stockholm, känner sig inte lockad av den nya webbplatsen om cancerrisker.

– Jag tycker att det skapar mer oro och ångest än vad det tillför faktiskt, säger han.

Men Anna Matzinger tänker testa sidan.

– Det är klart att det är tråkigt att få veta att man löper förhöjd risk att få cancer men får man då också råd om hur man kan minska risken så tycker jag att det är positivt, säger hon.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Sju sätt att undvika cancer

1. Rök inte.
2. Bibehåll en hälsosam vikt.
3. Var fysiskt aktiv minst 30 minuter varje dag.
4. Ät hälsosamt.
5. Drick mindre än en alkoholhaltig drink per dag.
6. Skydda dig mot solen.
7. Skydda dig och dina partners från sexuellt överförbara infektioner.

Källa: Karolinska institutet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".