Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Moralfrågor avgjorde presidentvalet

Publicerat fredag 5 november 2004 kl 11.21
Bush sitter kvar som president.

Det var moralfrågor som aborter, samkönade äktenskap och stamcellsforskning som avgjorde det amerikanska presidentvalet. George Bush återvaldes som president genom att han lyckades mobilisera miljontals nya kristna väljare.

– Kristna, evangeliska, konservativa katoliker och ortodoxa judar tror på att livet börjar vid befruktningen och att aborter därför är fel. Och för det andra tror vi att familjen uppstår när en man och en kvinna gifter sig. Punkt och slut.

Det betyder att företeelser som månggifte och samkönade äktenskap är helt oacceptabla. Dessa moralfrågor gjorde att vi mobiliserade 10-15 miljoner helt nya kristna väljare, säger pastor Jerry Falwell, en av ledarna för den kristna högern.

Förväntar sig att aborträtten upphävs
De nya vallokalsundersökningarna ger pastorn visst stöd. Fler angav moralfrågor som viktigast. De kom före Irakkriget, terrorismen och ekonomin. 81 procent av dem som satte moralen högst på listan röstade på president Bush.

Senator John Kerry fick miljontals nya ungdomsväljare, men den republikanske välarkitekten Karl Rove mobiliserade ännu fler nya kristna väljare.

Pastor Falwell gör ingen hemlighet vad den kristna högern nu förväntar sig av president Bush, att han inför ett federalt förbud mot homoäktenskap och att han utser nya domare i Högsta domstolen som upphäver kvinnors rätt till abort.

Vann nya väljare
Det var president Bushs tydlighet i moralfrågorna som gav honom viktiga inbrytningar både bland afro-amerikanska väljare och bland den snabbast växande väljargruppen, de spansktalande.

I det demokratiska partiet pågår nu en självkritisk diskussion om hur partiet uppfattas som en koalition av minoriteter, där särskilt de kristna väljarna i södern inte känner sig hemma.

”Demokraterna måste satsa på kristenheten”
– 
Nästa presidentkandidat måste, som Jimmy Carter och Bill Clinton, kunna tala om Gud och kristendom, säger pastor Jessie Jackson.

– Faktum är att både Kerry och Bush är emot homoäktenskap och för registrerat partnerskap. Vi måste engagera oss i den moraliska striden från bibelordet: Jag var hungrig och ni gav mig mat, jag var hungrig, men ni gav mig ingen mat, jag var törstig, men ni gav mig ingenting att dricka.

Jessie Jackson menar att den progressiva kristenheten måste lyftas fram om demokraterna ska ha en chans att vinna nästa presidentval 2008.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".