Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Psykotiska brottslingar kan få fängelse

Publicerat fredag 5 november 2004 kl 16.45

Justitieminister Thomas Bodström vill undersöka om brottslingar som är psykotiska bara när de begår brottet, men annars är friska, ska dömas till fängelse. Idag kan personer som är tillfälligt psykiska sjuka varken dömas till vård eller fängelse.

Det handlar om ett fåtal fall, men frågan är ändå viktig, anser Thomas Bodström.

– Det här lilla antalet är sådana exempel där det är direkt stötande för det allmänna rättsmedvetandet att det antal personer som begår väldigt grova brott varken kan dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård, säger han.

Debatt om påföljd
Thomas Bodström säger att han vill täppa till en lucka. Den uppstår när gärningsmannen är tillfälligt psykotisk när brottet begås och då inte kan dömas till fängelse, men är frisk vid rättegången och inte kan dömas till vård. Istället döms brottslingen kanske till villkorlig dom eller skyddstillsyn.

Men det är bara en liten del i den stora frågan om påföljd för psykiskt sjuka brottslingar. Debatten flammade upp senast när Anna Lindhs mördare dömdes först tilll fängelse och sedan till vård.

Avvaktar utredning
För två år sedan föreslog psykansvarskommittén att alla som begår ett brott, med vissa undantag, ska dömas till fängelse. Den som behöver vård ska få det, och sedan avtjäna resten av straffet i fängelse. Men i den stora delen vill inte Bodström ta ställning än.

För med det nya systemet skulle många psykiskt sjuka komma ut tidigare än idag i samhället, vilket skulle ställa större krav på samhällets psykvård. Det anser Thomas Bodström som vill avvakta det arbete som regeringens psykiatrisamordnare Anders Milton gör och som ska vara klart om två år.

– När fängelsestraffet är slut och de fortfarande är psykiskt sjuka, så måste övergången till den öppna vården fungera.

– Med tanke på de brister som ändå har kommit fram under de senaste två åren, så måste vi, om vi ska göra på ett bra sätt och verkligen få en förbättring, noga undersöka om den här övergången fungerar från kriminalvården till den öppna vården. Det måste vi först veta innan vi tar slutlig ställning.

Cecilia Strömberg
cecilia.stromberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".