Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Högre krav när jordbruksstödet ändras

Publicerat lördag 6 november 2004 kl 08.30
Misskötsel ska ge mindre bidrag.

Lantbrukare som missköter miljön eller sina djur riskerar framöver att bli av med sina bidrag. Det står nu klart efter att frågan har diskuterats i flera år. Redan vid årsskiftet träder delar av de nya tuffare reglerna i kraft som ska öka förtroendet för lantbruket.

– Det innebär ju konkret att om man inte uppfyller alla de här kraven så blir det en reduktion av stödbeloppen. Det är klart att de jordbrukare som söker stöd kommer att få ytterligare press i den mån man inte redan uppfyller de här kraven, säger Birgitta Ek, chef för Jordbruksverkets kontrollavdelning.

Ekot har tidigare uppmärksammat problemen där djurägare kunnat missköta sina djur grovt, men ändå kvittera ut stora stödpengar. Detta är möjligt eftersom det inte funnits något samband mellan stödregler och exempelvis djuromsorgsregler.

I den mest absurda formen har det inneburit att personer med djurförbud mot reglerna kunnat skaffa nya djur, men ändå helt lagligt kvittera ut stödpengar.

Krav ska uppfyllas för stöd
Nu ska det alltså bli slut på det. I samband med att EU:s nya jordbrukspolitik börjar gälla vid årsskiftet, införs det som kallas tvärvillkor. Det innebär att om man ska få stödpengar, så ska man också uppfylla ett antal grundkrav.

I ett första steg handlar det om olika miljöregler, men 2007 kommer också kraven på god djuromsorg. Bryter man mot reglerna kan hela eller delar av bidragen stoppas och pengar ska till och med kunna krävas tillbaka i efterhand.

Från bland annat veterinärhåll har det här efterfrågats länge, och det handlar om att skattebetalarna ska fortsatta acceptera stödsystemet säger Birgitta Ek.

– Ett sätt är ju att legitimera jordbruket och att få konsumenternas förtroende för att jordbruksverksamheten bedrivs på ett bra sätt.

”Dubbel bestraffning”
Men alla har inte varit positiva till de nya hårdare stödreglerna. Inom LRF talar man till exempel om dubbel bestraffning. Först kanske böter för miljöbrott sedan indraget bidrag på det.

Torsten Jakobsson på Djurskyddsmyndigheten håller dock inte med om det synsättet utan välkomnar de nya reglerna.

– Vi ser det inte alls som en dubbelbestraffning, utan om man har en otillåten verksamhet så ska man inte erhålla stöd för det. Det är något som vi har framfört och som också har framförts till oss att det är stötande och det håller vi med om.

Vad tror du att det kan innebära för djurskyddet till exempel?

– I en förlängning hoppas vi ju att det ska bli en förstärkning av djurskyddet. Det blir ytterligare en drivkraft för djurägaren att följa de regler som finns och hålla en bra djuromsorg, säger Torsten Jakobsson.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".