Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Politisk osäkerhet orsakar dollarras

Publicerat lördag 6 november 2004 kl 08.48

Den amerikanska dollarn fortsatte under fredagen att kraftigt tappa i värde och är nu nere på den lägsta nivån gentemot kronan på nästan åtta år.

En huvudorsak till fallet är osäkerhet om president Bushs framtida ekonomiska politik. Den låga kursen gynnar vissa och missgynnar andra.

Bland förlorarna finns de svenska exportföretagen. Om de börjar gå sämre påverkar det negativt tillväxten och sysselsättningsläget i Sverige.

Bland vinnarna finns de amerikanska exportföretagen, svenska företag som importerar mycket från USA, eller ofta handlar med råvaror som betalas i dollar, och så förstås svenskar som vill turista i USA.

Lägsta noteringen på åtta år
När dollarn nu är nere vid sjukronors-strecket, är det den lägsta noteringen på nästan åtta år.

Raset gäller också mot andra valutor, inte minst euron. Inom EU finns en ökad oro för utvecklingen och hur hårt den ska slå mot europeiska företag och tillväxten.

Här i USA pratas det däremot mindre om dollarförsvagningen. En huvudförklaring är att även om Bushregeringen officiellt säger sig vilja ha en stark dollar, så är det ingen hemlighet att den välkomnar de fördelar för amerikanska exportföretag och därmed USA:s ekonomi och sysselsättningen, som en svagare valuta medför.

Flera osäkerheter
En del analytiker hade räknat med att president Bushs seger i valet i tisdags istället skulle stärka landets valuta. Men samtidigt finns både på finansmarknaden, bland ekonomer och politiska bedömare, en osäkerhet om och i så fall hur Bush framöver ska kunna handskas med USA:s rekordstora underskott i statsfinanserna och bytesbalansen.

En genomgång som tidningen Washington Post gjort tillsammans med ekonomer och analytiker visar att de förslag som Bush vill driva igenom visserligen kan minska underskotten, men knappast med så mycket som presidenten hoppas på. Framför allt finns stora osäkerhetsfaktorer, inte minst kostnaden för kriget i Irak.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".