Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Figurer fungerar som namnteckning på körkortet

Publicerat söndag 4 mars 2012 kl 20.00
Finns inga regler för hur en namnteckning ska se ut
(2:02 min)
På nästa körkort vill Anna Rytterbrant testa en ny symbol. Foto: Sveriges Radio P4 Örebro.

Att våra slarvigt skrivna namnteckningar blir godkända när Transportstyrelsen ska utfärda körkort är kanske inte så konstigt. Men för Anna Rytterbrant, som ritade en stjärna som signatur, blev förvåningen stor när körkortet en kort tid senare damp ner i brevlådan.

– Det var som vanligt, att jag behövde förnya mitt körkort. Så jag fick hem papperen, tog ett kort och så fyllde jag i min namnteckning. Och då var jag väldigt noggrann. Jag tänkte att nu ska man ha den här i tio år, så nu är det bäst att jag skriver fint, säger Anna Rytterbrant.

– Jag koncentrerade mig väldigt hårt på det där, skrev fel men tänkte äh, jag skickar in den. Men då fick jag tillbaka den. Jag hade skrivit utanför ramen.

Annas namn hade hamnat lite utanför det specifika område på blanketten där signaturen ska få plats. Därför fick hon göra om det hela och försökte skriva namnet innanför området. Men det gick inte.

– Så jag ringde till Transportstyrelsen. Men då fick jag bara till svar att jag inte behöver någon namnteckning där.

– ”Rita en krumelur, gör vad som helst. Det spelar ingen roll, för dina namnteckning kommer ändå att ändras under den här tiden. Det är ändå aldrig någon som kollar på det”. Då började jag fundera på vad jag skulle ha.

Anna Rytterbrant gjorde till slut en femuddsstjärna, en sån som de flesta lätt kan göra i ett enda penndrag. Stjärnan fick plats inom den anvisade ramen på blanketten och hon skickade det till Transportstyrelsen.

Efter en tid fick hon hem sitt nya körkort. Och som signatur har hon alltså en stjärna.

Enligt Bo Grönkvist på Transportstyrelsen finns det inga regler för hur våra signaturer ska se ut.

– Det finns egentligen inga författningsregler för hur en namnteckning ska se ut. Man ska skriva sin namnteckning i namnteckningsrutan. Det är det enda vi skriver.

Så det är viktigare att man skriver inom rutan än hur signaturen ser ut?

– Ja.

Anna Rytterbrant tycker att hennes stjärnsignatur på körkortet är fin, men funderar samtidigt på att testa att byta till nån annan figur nästa gång.

– Jag tänker inte göra något nytt försök att göra en namnteckning, utan jag tänker, åh vad kul, vad ska jag ha nästa gång? Kan jag inte få byta nästa år redan, för då kan jag ha någonting annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".