Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat idag kl 19.24)

Lena Ek: Stoppa utvinning av olja och gas i Arktis

Publicerat lördag 3 mars 2012 kl 10.22
"Centerpartiet vill inte ha detta"
(1:42 min)
Miljöminster Lena Ek intervjuas i Ekots lördagsintervju i dag. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Miljöminister Lena Ek vill se ett stopp för utvinning av olja och gas i Arktis. Det sa hon i Ekots lördagsintervju i dag. Det beskedet går stick i stäv mot vad utrikesminister Carl Bildt tidigare har sagt.

Upp till bevis

I och med att isarna smälter i Arktis blir området allt mer lättillgängligt för olja och gas-exploatering.

Intresset är stort från de omkringliggande länderna då 25 procent av världens oupptäckta reserver av olja och gas beräknas finnas där.

Sverige är nu ordförande i Arktiska rådet där alla länder runt området är samlade och i samband med ordförandeskapet har utrikesminister Carl Bildt gjort klart att han inte driver ett förbud mot olja och gas-exploatering.

Trots utvinningens påverkan på klimatet och riskerna för den känsliga miljön i området.

Men i Ekots lördagsintervju ger nu miljöminister Lena Ek ett annat besked.

På frågan om hon vill ha ett stopp för utvinning av olja och gas i Arktis så svarar hon så här.

– Ja, Centerpartiets åsikt är att vi inte vill ha detta och jag försöker då som miljöminister att komma så nära det målet som möjligt.

Men det är olika besked från regeringen? I en interpellationsdebatt i riksdagen ville utrikesminister Carl Bildt inte ställa sig bakom ett moratorium mot olja och gasutvinning i Arktis vilket man skulle kunna driva nu när Sverige är ordförande i Arktiska rådet? Vem är det som bestämmer i den här frågan?

– Jag har ansvar för miljöfrågorna, han ansvarar för de utrikespolitiska frågorna, svarar Lena Ek.

Vem har sista ordet?

– Det förhandlar vi om i alliansregeringen och alla fyra partier har en röst i den förhandlingen, men han är ju lika medveten som jag om vilket rättsystem man ska hänga en sådan diskussion på, svarar Lena Ek.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".