Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lucka i lagen snabbutreds

Publicerat söndag 7 november 2004 kl 16.45

Den lucka i lagen som möjliggör stora skattefria bidrag till funktionshindrade håller på att snabbutredas av Riksförsäkringsverket. Pengarna det handlar om går till dem som beviljats personlig assistans.

Stig Orustfjord, som är chef för handikappfrågor på RFV, säger att lagmissen hotar hela den tioåriga reformen.

– Den hör reformen för ingen tilltro bland skattebetalare och övriga om man ser att den inte används till att man ska kunna ta sig till bio och annat utan det används för att man ska kunna berika sin privatekonomi.

Inga krav på redovisning
Det finns idag inga krav på redovisning av hur medlen, som beviljats för personlig assistans, används.

Bidraget betalas ut som en schablon, och ska lite förenklat täcka två kostnader: lön åt assistenten och omkostnader för assistansen, till exempel en biobiljett åt assistenten när den funktionshindrade vill gå på bio.

Lönen skattas så klart, men omkostnaderna är fria.

Satt i system
Flera privata assistansföretag i radioprogrammet Kalibers granskning har satt i system att hålla de fasta kostnaderna nere, så att det bli mycket skattefria pengar över. En person i programmet fick 19 000 kronor per månad, att använda fritt.

Idag finns alltså inte heller några krav på redovisning av till exempel biobiljetter för att motivera de skattefria utläggen, men det kan komma redan den 1 december.

– Lösningen är att man hårdare reglerar att man redovisar för de kostnader som det var tänkt, att man får styrka dem med kvitton. Det andra är ju att i normalfallet är assistansersättning skattefri, men om man använder assistansersättningen för att både berika företaget och den enskildes privatekonomi kanske man ska se det på ett annat sätt, säger Stig Orustfjord på Riksförsäkringsverket.

Kristina Hedberg, P1 Kaliber
kristina.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".