Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bushs politik möter motstånd

Publicerat söndag 7 november 2004 kl 12.42
Bushs politik är inte oomstridd.

I efterspelet till det amerikanska presidentvalet har en tung republikansk senator hamnat i blåsväder efter uttalanden som tycktes gå emot president Bushs linje i abortfrågan.

Uppmärksamheten visar dels hur moralfrågorna hamnat i fokus, men också att det inte är självklart att Bush trots framgångarna i valet kan driva igenom sin politik utan motstånd.

Det är inte säkert att domare som är hårda motståndare till abort kommer att godkännas av den republikanskt dominerade senaten, så lät senator Arlen Specters omstridda uttalande.

Det var en av flera kommentarer i en allt intensivare debatt om Högsta domstolen, där flera domare på grund av hög ålder och sjukdom kan komma att bytas ut den närmaste fyraårsperioden. President Bush väntas då ta chansen att nominera domare som är motståndare till aborträtten.

Debatt om moralfrågor
Specter försökte senare klargöra att hans uttalande inte skulle ses som en varning till presidenten, men trots det har kritiken från konservativa republikanska grupper varit massiv.

Det pågår kampanjer att med hjälp av e-post, telefonsamtal och insändare påverka partiet och andra senatorer att stoppa Specter, som står på tur att ta över den inflytelserika posten som ordförande för justitieutskottet.

Turbulensen visar tydligt det fokus som nu hamnat på så kallade moralfrågor, och där starka konservativa krafter inom det republikanska partiet anser att valresultatet visar att de har medvind i sina försök att bland annat begränsa eller helt förbjuda den fria rätten till abort.

Motstridiga bilder
Samtidigt pekar bland andra mer oberoende bedömare på att de undersökningar som gjordes i samband med valet och där moralfrågor hamnade högt på listan över vad amerikanerna ansåg viktigt när de skulle välja ny president – att de undersökningarna egentligen var rätt vaga i sina frågeställningar.

Människor la också in olika värderingar i moral, för vissa innebär det motstånd till abort och homosexäktenskap, för andra motstånd till kriget i Irak.

– Moralfrågor spelade en viktig roll för vissa grupper, men deras roll överdrivs nu, säger Andrew Kohut från opinionsinstitutet PEW till tv-kanalen ABC.

Motstånd
Även demokraterna medger att moralfrågor spelade en viktig roll för Bushs valseger, men de anser samtidigt att väljarnas olika definition av moralbegreppet gör att republikanerna inte kan ta undersökningsresultatet som ett bevis för att de kan driva igenom en alltför tuff politik i till exempel abortfrågan.

Samtidigt visar turbulensen på en annan motstridig bild i eftervalsanalyserna. Det talas mycket om att presidenten nu just fått ett så starkt mandat att han mycket lätt kan driva igenom sin politik. Men även om Bush har fått en större möjlighet att få igenom sina förslag är det inte bara är att köra på.

Inte bara demokraterna kommer i många frågor att försöka bromsa så mycket de kan. Det finns också olika krafter, både starka intressegrupper och republikanska kongresspolitiker, som till exempel när det gäller den ekonomiska politiken, inte alltid går i takt med sin omvalde president.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".