Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kinas rättslösa kräver sin rätt

Publicerat måndag 8 november 2004 kl 05.00

I Kina finns det ingen rättvisa för alla dem som förlorar mark eller egendomar som en följd av den ekonomiska boomen. Den senaste tiden har landet skakats av våldsamma protester.

Alltfler kineser vänder sig till ministerierna, kommunistpartiet, domstolar eller myndigheter i Peking för att vädja om rättvisa, men oftast förgäves, för det finns ännu inte något fungerande rättssystem i Kina, säger människorättsaktivisten Hou Wenzhou.

Klagomålen är allvarliga. De handlar om allt från mord, misshandel, grundlösa arresteringar och ekonomiska förluster. Miljontals kineser är totalt rättslösa.

Ekonomiska boomen driver på
Den ekonomiska boomen driver på protesterna. Tiotusentals miljoner bönder till exempel har förlorat den mark, som de tidigare odlat, och står nu lottlösa utan kompensation.

– Domstolarna vägrar ofta att till och med ta upp en anmälan och det kan ske även vid mord, säger Hou Wenzhou.

– Domstolarna lyssnar oftast inte ens och hela systemet är korrupt, säger hon

Parallella rättssystem
Rättvisa har ingen historia i Kina. Det finns i dag två parallella system. Dels ett domstolsväsende, som började växa fram i slutet av 1970-talet, dels systemet där folk kommer med petitioner, vädjanden eller överklaganden, som de presenterar för en nationell myndighet eller domstol.

Ett system från kejsartiden, som kommunistpartiet anammade efter 1949 och som lever kvar ännu. De rättslösa väller in i Peking med sina papper, men oftast förgäves.

Folkkongressen arbetar med en rad lagförslag, men sträckan fram till ett etablerat rättstänkande är lång.

Kinesisk press har beskrivit hur protesterna ökar lavinartat och publicerat uttalanden om att 80 procent av kraven är välgrundade.

Skärpt övervakning
Paradoxalt nog behandlas de rättslösa som om de skulle vara de kriminella. Övervakningen av dem har skärpts och i september arresterade polisen 36 000 i Peking, som skickades hem.

För den kinesiska regimen är ledstjärnan stabilitet och det är viktigt att protesterna utgör isolerade öar och inte förvandlas till en omfattande massrörelse.

Alice Petrén, Bangkok
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".