Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tolgfors KU-anmäls efter Ekots vapenavslöjande

Publicerat tisdag 6 mars 2012 kl 10.00
"Vi ska inte beväpna förtryckarna"
(2:51 min)
Försvarsminister Sten Tolgfors anmäls till Konstitutionsutskottet av Miljöpartiets Gustav Fridolin. Fotomontage: Scanpix/Sveriges Radio.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin KU-anmäler i dag försvarsminister Sten Tolgfors (M) för planerna på att bygga upp en vapenfabrik i Saudiarabien som Ekot avslöjat i dag.

– Sverige ska stå sida vid sida med de modiga människor som kräver demokrati och rättvisa, rätten att styra sina liv och sina länder. Vi ska inte beväpna förtryckarna, det är dåligt för den demokratiska utvecklingen i världen och i den här regionen och det är dåligt i längden för Sveriges intressen, säger han till Sveriges Radios nyhetskanal Alltid Nyheter.

När Fridolin fick höra om planerna på att bygga en vapenfabrik i Saudiarabien blev han förvånad då det i riksdagen, enligt honom, har sagts att svensk vapenhandel ska underställas demokrati. Därför ifrågasätter han att Sverige är med i den här typen av samarbeten.

– Att hjälpa en stat att bygga en missilfabrik samtidigt som man säger sig stå upp för de värden som den arabiska våren bygger på, det är ett svårslaget exempel hyckleri, säger han.

Med en KU-anmälan hoppas han att en granskning ska inledas och att riksdagen ska få ta del av dokument så att ska kunna skapa sig en bild av vad som hänt.

Gustav Fridolin säger att regeringen har mycket att förklara de kommande dagarna.

Hemlig vapenfabrik planeras i Saudiarabien

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".