Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

M vill skrota nuvarande arbetsvillkoret i a-kassan

Publicerat onsdag 4 april 2012 kl 05.47
Tror på överenskommelse över blockgränsen
(2:01 min)
Tomas Tobé (M). Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Moderaterna vill skrota nuvarande regler för det så kallade arbetsvillkoret i a-kassan. En intjänad låg månadslön bör kvalificera till a-kassa i framtiden istället för dagens krav om ett visst antal arbetade timmar, det säger arbetsmarknadsutskottets ordförande Tomas Tobé till Ekot.

– Det finns väldigt många i dag som arbetar på obekväm arbetstid, till exempel en nattarbetande sjuksköterska, som är en mycket viktig bärare i samhället och som gör ett viktigt arbete och som i dag landar utanför försäkringen med nuvarande arbetsvillkor.

I dag, och så länge arbetslöshetsförsäkringen funnits, har arbetsvillkoret i a-kassan grundat sig på ett visst antal arbetade timmar. För att få a-kassa i dag måste den arbetslöse kunna visa att han eller hon arbetat minst 80 timmar i månaden, i sex månader senaste året, eller minst 50 timmar under varje månad senaste året.

– Vi tycker att vi måste möta det här med en modern arbetsmarknad som växer fram. Det måste också återspeglas i arbetslöshetsförsäkringen och då blir det med rimligt tycker vi att pröva idén med ett inkomstvillkor, säger Tomas Tobé.

Inkomstvillkoret bör enligt moderaterna vara relativt lågt för att fler än i dag ska kunna kvalificera sig. Men Tomas Tobé är tydlig med att det fortfarande ska vara arbete som kvalificerar till a-kassan, inget annat.

Moderaterna föreslår att en arbetslös som kan visa att den det senaste halvåret haft en snittlön på någonstans mellan 8 000 och 10 000 kronor, även om tjänsten bara är på 25 procent, ska ha rätt till a-kassa.

Moderaterna skickar här upp en testballong, alla partier i riksdagen är ju representerade i den stora parlamentariska Socialförsäkringsutredningen som nästa år ska ha ett samlat förslag över hur framtidens försäkringar ska se ut, här är a-kassans utformning en del.

Tomas Tobé hoppas och tror att resten av allianspartierna är med på tåget, men tror också på en överenskommelse över blockgränsen.

– Ja vi har ju från början varit tydliga med att vi hoppas att Miljöpartiet och Socialdemokraterna är beredda att ta ansvar för Sverige och att vi bygger hållbara trygghetssystem tillsammans.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".