Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Åtal klart för elfte september-attackerna

Uppdaterat onsdag 4 april 2012 kl 21.40
Publicerat onsdag 4 april 2012 kl 19.02
Kan dömas till döden
(1:14 min)
1 av 2
Minnesmonumentet över offren för elfte september-attacken. Foto: Mary Altaffer/Scanpix.
2 av 2
Khaled Sheikh Mohammed greps vid en raid i Pakistan 2003. Foto: Scanpix.

Den huvudmisstänkte bakom elfte september-attentataten i USA 2001, Khaled Sheikh Mohammed, kommer nu tillsammans med fyra medåtalade att ställas inför en amerikansk militärdomstol. Den första rättegångsförhandlingen kommer att ske inom en månad och de fem riskerar dödsstraff.

Det har gått mer än tio år sedan elfte september-attentaten och först nu kan det rättsliga efterspelet börja mot fem åtalade.

Det amerikanska militärhögkvarteret Pentagon gav i dag formellt klartecken till att rättegången ska inledas och meddelade att den kommer att äga rum vid det amerikanska Guantanamofånglägret på Kuba.

De fem är sedan tidigare anklagade för brott som terrorism, kapning och mord och om de befinns skyldiga kan de dömas till döden.

Var och hur misstänkta terrorister ska dömas har varit en hett diskuterad fråga i USA under många år och kontroversen har främst rört Khaled Sheikh Mohammed, som utpekats som hjärnan bakom terrorattentaten. Tidigare hade Obama-administrationen tänkt sig att han skulle ställas inför rätta vid en vanlig civil domstol i New York men det väckte starka protester, och nu blir det i stället vid en militärtribunal med bland annat lägre beviskrav.

Khaled Sheikh Mohammed greps redan 2003 och efter det har han utsatts för vattentortyr, så kallad water boarding, vid närmare 200 tillfällen. Kritiker har hävdat att bevis som tagits fram på det viset inte skulle hålla i en vanlig domstol.

Amerikanska medborgarrättsaktivister kritiserade i dag beslutet att rättegången ska ske inför en militärtribunal eftersom det, enligt dem, är en andra klassens domstol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".