Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Grafik: Ägg - påskens viktigaste födoämne

Publicerat torsdag 13 april kl 16.45
Meny: Ägg for dummies (från 2015)
(30 min)
Lnkad fil
Lnkad fil

Historiska fakta om ägg

- Äggkalas. Den svenska allmogen åt ägg som festmat vid påsk. De serverades då med brännvin. Äggen skulle serveras hårdkokta eftersom löskokta ägg inte ansågs vara lika mättande.

- Konserverade ägg. Innan tamhöns blev vanliga konserverades ägg genom att lägga dem i salt och aska för att täppa till skalets porer.

- Ägg som botemedel. I svensk folktro hade hade ägg inte någon större betydelse. Men en vanlig metod för att ”sätta bort frossan”, dvs bota malaria, var att koka ett ägg i den sjukes urin och gräv ner ägget i en myrstack.

– Det var vanligt att gräva ner mat förr i tiden. När myrorna hade ätit upp ägget trodde man att den sjuke skulle bli frisk, säger folklivsforskaren Ebbe Schön. 

Så man åt inte upp ägget själv?

– Nej, det får vi verkligen hoppas att man inte gjorde. Det måste ha varit farligt att stoppa i sig. 

Källor: Nationalencyklopedin, Jordbruksverket, SCB, Svenska Ägg, Ebbe Schön, folklivsforskare.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".