Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Riskkapitalister spekulerar i mat

Publicerat måndag 9 april 2012 kl 04.39
Börshandlare på Goldman Sachs. Foto: Richard Drew/Scanpix.

Priset på mat har på senare år drivits upp på grund av att investeringsbanker, hedge- och pensionsfonder allt mer handlar med, och spekulerar i, livsmedel som med vilken råvara som helst.

De finansiella aktörernas investeringar i livsmedel har på fem år nästan fördubblats, från 65 till 126 miljarder dollar.

Den här spekulationen med livsmedelsråvaror skapar svängningar i matpriserna som är helt separata från den faktiska tillgången på livsmedel.

Det konstaterar FN:s specialrapportör för rätten till mat, Oliver De Shutter, i en intervju med brittiska tidningen The Independent.

Enligt organisationen World Development Movement är det investeringsbankerna Goldman Sachs, Morgan Stanley och Barclays Capital som dominerar spekulationen på livsmedelsmarknaden.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".