Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Breivik anses vara psykiskt frisk

Uppdaterat tisdag 10 april 2012 kl 15.55
Publicerat tisdag 10 april 2012 kl 09.26
"Vad han hade räknat med"
(1:46 min)
Anders Behring Breivik informerades av sina advokater om undersökningens resultat. Arkivfoto: Vegard Grøtt/Scanpix.

Anders Behring Breivik var mycket nöjd, men inte överraskad, när han i dag fick beskedet om att han i en ny utredning inte anses vara psykiskt sjuk och därför kan dömas till fängelse. Det berättade hans advokat Geir Lippestad för medierna efter att ha träffat Breivik.

– Det han sa var att detta var vad han hade räknat med, säger Geir Lippestad.

Enligt den nya utredningen om Breiviks hälsa som presenterades i dag var han inte psykotisk när han utförde terrorhandlingarna och han lider inte heller av allvarlig psykisk störning, utvecklingsstörning eller störd verklighetsuppfattning.

Däremot konstaterar utredarna att det finns stor risk att för upprepade våldshandlingar från Breiviks sida. En av de två utredarna, psykiatrikern Terje Törrisen säger att det är ett omfattande material som ligger bakom slutsatserna.

Åklagare Svein Holden säger att åklagarsidan nu måste ta ställning till om det behövs mer bevis i frågan.

– Först ska vi noga titta på var de båda undersökningarna skiljer sig åt. Därefter får vi ta ställning till om det finns behov av ytterligare bevis, sade han.

Det är nu upp till Oslo tingsrätt att besluta om Breivik ska anses vara psykiskt frisk eller sjuk. Under rättegången kommer både den första utredningen - som klassade honom som schizofren - och den nya att finnas med och diskuteras. En ovanlig situation säger tingsrättsdomaren Ina Strömstad.

– Det är en speciell situation och det blir intressant att under utfrågningen höra vad som ligger bakom de två olika bedömningarna, säger Ina Strömstad.

Många experter anser dock att eftersom den nya utredningen är så mycket mer omfattande krävs det mycket för att domstolen ska kunna gå emot den. Anders Behring Breivik och hans försvarare kommer under rättegången också att göra sitt för att övertyga rätten om att han är frisk och ska dömas till fängelse. Eventuellt kommer nya vittnen att kallas från båda sidor.

Om Breivik anses frisk kommer han sannolikt att dömas till förvaring - vilket i praktiken betyder att han kan sitta i fängelse livet ut. Anses han psykiskt sjuk kommer han att dömas till vård, och enligt en ny lag som är på väg att klubbas igenom kommer han även då att kunna hållas inspärrad resten av livet.

Att den nya sinnesundersökningen finner Breivik straffrättsligt tillräknelig innebär att Breiviks uppförande under rättegången får ännu större betydelse. Det säger rättspsykologen och forskaren Pål Gröndahl i sin kommentar till undersökningen.

– Rätten får nu en tyngre uppgift när experternas olika slutsatser ska vägas mot varandra. Då betyder Breiviks uppträdande i rätten ännu mer.

Jenny Sanner Roosqvist
jenny.roosqvist@sr.se

Hanna Birath
hanna.birath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".