Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Turkiet: Syrien har kränkt våra gränser

Publicerat tisdag 10 april 2012 kl 09.25
Turkiet berett att vidta åtgärder mot Syrien
(1:35 min)
Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan är beredd att vidta åtgärder mot Syrien efter skotten vid gränsen. Foto: Adem Altan/Scanpix.

Turkiet har på morgonen anklagat Syrien för gränskränkning efter att syriska regimstyrkor i går besköt ett flyktingläger på den turkiska sidan av gränsen mellan länderna.

Den ökade spänningen mellan Turkiet och Syrien kommer samtidigt som deadline passerats i morse för den vapenvila som förre FN-chefen Kofi Annan förhandlat fram utan några tecken på att den syriska regimen verkligen lever upp till vapenvilan.

Skotten över gränsen till Turkiet i går morse var en mycket klar kränkning från Syriens sida av gränsen mellan länderna, sade Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan för en stund sedan. Turkiet överväger nu vilka åtgärder man ska vidta i gengäld - inklusive, sade Erdogan från Peking där han är på officiellt besök,  "åtgärder vi inte ens vill tänka på."

Vilka åtgärder gick han inte in på, men Turkiet har tidigare talat om att upprätta buffertzoner och humanitära korridorer i Syrien och Erdogan varnade redan före gränsskotten i går för turkiska åtgärder av något slag om Kofi Annans fredsplan och vapenvila inte sätts i verket i dag som det var meningen.

Och det gör den inte: Klockan 5 i morse skulle den syriska regimen enligt planen ha börjat dra bort sina styrkor, stridsvagnar och tunga vapen från landets städer och byar. Det har den inte gjort och enligt vittnesmål till nyhetsbyråer finns stridsvagnar kvar på gatorna i Hama och i Damaskusförorten Douma. Centrala Hama besköts från stridsvagnar i natt och det kommer rapporter om beskjutning av byar utanför Aleppo.

Kofi Annan ska besöka flyktingläger vid den turkisk-syriska gränsen i dag och sedan resa vidare till Syriens allierade, Iran. Diplomatin nu går ut på att försöka pressa Syriens allierade, Iran och Ryssland, till att i sin tur pressa regimen till vapenvila. Syriens utrikesminister är i Moskva i dag och det återstår att se hur mycket tryck Ryssland kan och vill sätta på den syriska regimen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".