Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nu ska det råda vapenvila i Syrien

Uppdaterat torsdag 12 april 2012 kl 09.11
Publicerat torsdag 12 april 2012 kl 05.45
"Något slags lugn verkar ha inträtt"
(1:23 min)
Bilden från en amatörvideo sägs visa explosioner i syriska staden Homs under tisdagen. Foto: AP/Scanpix.

Enligt fredsplanen ska det nu råda eld upphör i Syrien. Den syriska regimen har lovat i ett brev till det internationella sändebudet Kofi Annan att upphöra med alla stridshandlingar från klockan 05.00 svensk tid.

In i det sista fortsatte våldet - stridsvagnar rullade in i oppositionsfästet Hama i går efter det att regimens löften om att iaktta vapenvila från nu på morgonen hade kungjorts - och i Homs fortsatte artilleribombardemangen mot upproriska stadsdelar.

Att döma av de rapporter som finns nu på morgonen från nätverken av oppositionsaktivister verkar dock något slags lugn råda  - men om det lugnet är ett verkligt vapenstillestånd vet ingen än. Misstron är stark mot en regim vars löften hittills inte varit mycket värda.

Regimen sade i sitt brev till Kofi Annan i går att alla stridsaktiviteter skulle upphöra klockan 05.00 svensk tid men att regimen förbehåller sig rätten, som det hette, att besvara attacker från väpnade terroristgrupper - regimens beteckning på oppositionen.

Och talesmän för den väpnade oppositionen sade att de iakttar vapenvila om regimen gör det - men att de inte tror ett ögonblick att regimen har för avsikt att göra det.

Kofi Annan står under tryck från västmakterna i FN:s säkerhetsråd att snabbt rapportera till rådet om vapenvilan håller - men frågan är hur den bedömningen ska kunna göras. Det finns inga oberoende observatörer i Syrien, inga oberoende journalister och det kommer att ligga i båda sidors intresse att hävda att den andra sidan har brutit mot vapenvilan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".