Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kung Juan Carlos kritiseras för dyr jaktresa

Publicerat måndag 16 april 2012 kl 13.45
Kronprinsen Felipe har tagit över Kung Juan Carlos åtaganden under pappans sjukhustid. Foto: Toni Sica/Scanpix.

Spaniens kung Juan Carlos skadade sig i förra veckan under en elefantjakt i Botswana och flögs akut till Madrid för operation. Hans afrikaresa väcker kritik i krisens Spanien.

Om det inte vore för att kungafamiljen själv har gjort en stor sak av sin solidaritet med alla miljontals spanjorer i arbetslöshet och med ekonomiska problem, så skulle kanske inte denna påskresa till Botswana ha drivit fram samma våg av kritik.

Kungen var på en privat resa med drottningen har det sagts från kungahuset, men det var inte känt att denne kände jägare skulle passa på att lägga ner storvilt. Jaktavgiften i Botswana är som lägst, enligt tidningsuppgifter, 60.000 kronor och kan vara ända upp till fyra gånger så dyr. När akuttransporten hem för att operera kungens skadade höft blev känd, blev indignationen desto kraftigare.

Gamla foton med kungen framför skjutna elefanter utgör förstasidor i tidningarna. Den högerorienterade tidningen El Mundo skriver i sin ledare att detta var oansvarigt i en tid som denna. 

Spanien skakas de senaste dagarna av en allt högre ränta på sin statsskuld, i dag gick den över 6 procent. Finansmarknaderna tycks inte övertygade om att den spanska regeringen ska klara landet ur dess kris med 24 procent arbetslöshet kombinerat med ett underskott i budgeten, som ska minskas till 5,3 procent av BNP.

EU-kommissionen har visserligen uttalat sitt förtroende men vill få mer detaljer i juni. Den franske presidentkandidaten Nicolas Sarkozy använder Spanien som avskräckande exempel i sin kampanj. Även Italiens premiärminister Mario Monti varnar sin spanske kollega för att inte göra tillräckligt, rädd för att Italien ska smittas.

Kung Juan Carlos är en populär kung efter sin starka roll som påskyndare av demokrati efter Franco-åren. Men hans svärson är misstänkt för korruption, ett barnbarn har vådaskjutit sig i foten och kungens allmänna hälsa är vacklande. Hans ord i jultalet om att alla i offentlig ställning måste uppträda modest klingar nu falskt för många spanjorer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".