Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Världens militära utgifter har stannat av

Publicerat tisdag 17 april 2012 kl 13.04
"Efter 13 år av ökning har det tagit stopp"
(2:13 min)
Amerikanska soldater söker skydd under en eldstrid med rebeller i Helmand-provinsen i södra Afghanistan i februari 2010. Foto: Pier Paolo Cito/Scanpix.

På grund av den ekonomiska krisen ökar inte längre världens militära utgifter längre. Det enligt en ny undersökning från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri.

– Efter tretton år av ökande militära utgifter, så ser vi att det tagit stopp, åtminstone för tillfället, säger Carina Solmirano från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut.

Mellan 1998 och 2009 så ökade de globala militärutgifterna i genomsnitt fyra och en halv procent varje år, men förra året var ökningen bara 0,3 procent.

Orsaken till att krigs- och försvarsutgifterna planat ut är att USA och flera länder i Europa minskat sina försvarsbudgetar efter den ekonomiska krisen, enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri. USA, som fortfarande står för fyrtio procent av världens totala militärutgifter, har även minskat sina utgifter på grund av nedlagda och minskade insatser i Irak och Afghanistan.

Ekot har nyligen rapporterat om tidigare undersökningar från Sipri som visat att vapenhandeln ökat ordentligt de senaste fem åren, nu har de sammanlagda militära utgifterna börjat plana ut, Och anledningen till att vapenhandeln ännu inte påverkats av de minskade militärutgifterna är för att handelsavtalen sträcker sig flera år framåt.

Enligt Sipri har de länder som klarat sig bra i krisen ökat sin försvarsbudget något. Till exempel ökade Sverige sina militära utgifter med 1,25 procent förra året. Men på tio år har Sverige däremot minskat militärutgifterna.

Men det spenderas fortfarande motsvarande 11 900 miljarder kronor världen över på till exempel vapen och militär forskning. Kina och Ryssland ökar fortfarande sina utgifter rejält.

Det för tidigt att säga om världens militärutgifter till och med kommer minska under nästkommande år och  huruvida trenden om avtagande militärutgifter kommer att påverka vapenhandeln återstår att se. Men skulle de militära utgifterna minska så skulle pengarna istället kunna gå till bland annat sjukvård och utbildning, menar Carina Solmirano på Sipri.

– Pengarna kan istället förhoppningsvis läggas på sociala förmåner, sjukvård och utbildning. En minskning av världens militärutgifter skulle definitivt kunna göra världen till en bättre plats, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".