Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Oväntad öppning på dag två i Breivikrättegången

Uppdaterat tisdag 17 april 2012 kl 16.13
Publicerat tisdag 17 april 2012 kl 07.00
Kommentar: "Har varit speciellt att höra"
(5:40 min)
Den petade nämndemannen Thomas Indrebös, åklagarna och domarkåren i var sin bild. Behring Breivik läser ur sitt manus. Foto: NRK/Frank Augstein/Scanpix.

Det blev en omtumlande start på den andra rättegångsdagen mot Anders Behring Breivik. En av nämndemännen fick bytas ut till följd av jäv innan den åtalade tilläts gå in i vittnesbåset. Väl där krävde Breivik att bli frisläppt.

Massmördaren och terroristen Anders Behring Breivik hävdade att attacken mot regeringskvarteren i Oslo och massakern på Utöya den 22 juli förra året skedde i ”preventivt syfte”.

– Jag handlade i nödvärn för att skydda mitt folk. Jag kräver därför att bli frikänd, avslutade han sitt över en timme långa anförande i Oslo tingsrätt.

Dessförinnan hade han läst innantill ur ett 13 sidor långt manus, i princip en kortversion av det tidigare publicerade manifestet.

Bilden han målar upp är den av ett land där marxisterna har infiltrerat alla ledande samhällsinstitutioner och där nationalister konsekvent censureras i medierna. Han anser att mångkulturen måste stoppas om det inte ska leda till ett framtida inbördeskrig.

– Folk som kallar mig ond förstår inte skillnaden mellan brutalitet och ondska, sade Breivik.

Han förklarade också att han inte anser att ungdomarna på Utöya var några oskyldiga barn utan politiska aktivister, och jämförde Arbeiderpartiets ungdomsförbund med Hitlerjugend.

Då gick en suck genom rättssalen och målsägarbiträdena försökte få stopp på Breiviks monolog.

– De anhöriga upplevde att han fick möjlighet att lägga skulden för det han har gjort på offren, och vårt jobb är att avbryta om budskapet går ut på att lägga skulden på den som är död eller skadad, förklarar målsägarbiträde Mette Yvonne Larsen.

Christian Lundin, också han målsägarbiträde, säger att det känns ofattbart att behöva sitta och lyssna på Breiviks anförande.

Det är ju väldigt extrema åsikter som läggs fram, är det okej?

– Nej det är inte okej, men domaren har ju försökt avbryta honom flera gånger.

– Breivik har en klar avsikt med det här. Hittills har han bara pratat om politik, hittills har han inte pratat om det saken gäller: de fruktansvärda handlingar han har begått.

Efter den åtalades anförande vidtog åklagarnas utfrågning. Den handlade mycket om att försöka förstå hur Breivik blev den person han är i dag, och de försökte pressa honom på vilka han egentligen menar när han talar om ”vi” i sitt manifest. Den åtalade gav dock inga egentliga svar.

Breivik sade också att åsikterna i ultranationalistiska kretsar går isär om hans dåd: De flesta stödjer attentatet mot regeringskvarteren men inte massakern på Utöya.

– Jag gjorde allt för att slippa Utöya, jag visste att det skulle bli omstritt. Egentligen ville jag skjuta journalister på en mediekonferens, det hade varit ett mera riktigt mål, sade Breivik, enligt TT.

Det mest överraskande inträffade annars alldeles i inledningen av dagen. Efter överläggningar meddelade domare Wenche Elisabeth Arntzen att nämndemannen Thomas Indrebö skulle bytas ut.

Anledningen är en nätkommentar publicerad på Facebook den 23 juli förra året, dagen efter dådet: ”Dødsstraff er det eneste rettferdige i denne saken!!!!!!!!!!” skrev nämndemannen då. Inlägget gjordes under annat namn men har kunnat kopplas till honom.

Domare Arntzen framhöll att nämndemännen tillfrågats vid flera tillfällen om han har uttalat sig offentligt i skuldfrågan, men att Indrebö då inte har sagt något om Facebookinlägget.

– Rätten har enhälligt kommit fram till att nämndemannen är obehörig, sade Arntzen.

Indrebö är nu ersatt av en annan nämndeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".