Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Breivik planerade självmordsattack den 22 juli

Publicerat tisdag 17 april 2012 kl 17.01
Hade tänkt attackera journalistkonferens
(2:45 min)
Enligt sin egen förklaring utförde Breivik attackerna för att förhindra kommande inbördeskrig "på grund av mångkulturens intåg". Foto: Heiko Junge/Scanpix.

Terrorbrottsåtalade Anders Behring Breivik hade först tänkt attackera en konferens för journalister förra året, och han hade inte planerat att överleva attentatet vid Utöya 22 juli. Det var något av det som han berättade under förhör i dag vid Oslo tingsrätt.

Men det mest överraskande i dag kanske ändå var att dagens första timme ägnades helt åt överläggning inför det enhälliga beslutet att en av nämndemännen får lämna sitt uppdrag på grund av jäv.

Efter tidningsavslöjande erkände mannen att han dagen efter händelserna 22 juli kommenterat på nätet att det enda rättfärdiga för Breivik är dödsstraff , ett känsloyttrande han inte nämnde inför att han blev tillsatt.

Och nu får den reserv gå in som redan följt med i målet. Problemet nu är att om någon av de andra skulle bli sjuk eller liknande framöver då måste förhandlingarna ta paus.

Fortsatt förhandling inleddes sedan med att Anders Behring Breivik läste upp det 13-sidiga skriftliga dokument han förberett som sin sakframställning. I princip en kortversion av sitt manifest, där han med lugn stämma beskrev Norge som ett land där marxisterna styr och har infiltrerat alla ledande samhällsinstitutioner och där nationalister censureras.

Mycket är ofattbart av det han säger och känns avlägset från själva terrorhandlingarna, säger Christian Lundin, som är målsägarbiträde på plats för runt 70 berörda och anhöriga. 

– Det är egentligen lite ofattbart att sitta och lyssna på detta.

Det är ju väldigt extrema åsikter som läggs fram, är det okej?

– Nej det är inte okej, men domaren har ju försökt avbryta honom flera gånger.

– Breivik har en klar avsikt med det här. Hittills har han bara pratat om politik, hittills har han inte pratat om det saken gäller, de fruktansvärda handlingar han har begått. 

Enligt Breivik själv var sprängningen av det norska regeringskvarteret och dödsskjutningarna på Utöya handlingar han utförde för att förhindra kommande inbördeskrig på grund av mångkulturens intåg, som han uttrycker det. Och vill därför bli frikänd.

Under eftermiddagen har åklagarna ställt frågor som bland annat handlat om hur Breivik blivit radikaliserad. Under förhören har det framkommit att ett primärt mål för honom var en norsk konferens med drygt sex hundra journalister i april förra året, men av någon oklar anledning bytte han sedan fokus till Utöya.

– Den 22 juli handlade inte om mig, sa Breivik.

Han säger också att det var ett planerat självmordsangrepp han inte förväntade sig att överleva.

Många berörda har bävat för att lyssna på gärningsmannen Anders Behring Breivik i dag. Inne i huvudsalen syns anhöriga flera gånger flämta till åt det han säger, och efter lunchpausen är också flera åhörarstolar tomma.

Ali Esbati, vänsterpartist och den ende svensk som var med och överlevde Utöya-skjutningarna har i dag personligen svårt att se att Breivik inte varit medveten om det han gjort.

– Han har en sammanhängande idé, han har planerat de här sakerna. Utan att vara psykiatrisk expert så känns det lite långsökt att han skulle ha så svåra psykiatriska problem att han inte kan hållas ansvarig för det han har gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".