Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksbanken lämnar räntan oförändrad

Uppdaterat onsdag 18 april 2012 kl 16.19
Publicerat onsdag 18 april 2012 kl 09.31
”Finns ljusglimtar i svensk ekonomi”
(1:28 min)
1 av 2
Riksbanken och chefen Stefan Ingves. Foto: Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik: Reporäntan 2006-2012

Riksbanken valde att lämna sin viktigaste styrränta, reporäntan, oförändrad på 1,5 procent i dag. Det var i linje med förväntningarna men andra prognosmakare tror på en lägre ränta vid årets slut.

Skälet är att det är dålig fart på tillväxten i ekonomin. Riksbanken är nu också tydlig med att den låga ränta som gäller nu kommer att bestå lång tid framåt.

Samtidigt ska man komma ihåg att Riksbanken inte kan säga annat än just det. Andra prognosmakare har ju menat att ekonomin har så låg tillväxttakt att Riksbanken kan och bör sänka räntan mer och kanske hamna under 1 procent.

Det finns stöd för det i Riksbankens direktion. Två av direktörerna reserverade sig vid dagens beslut och ville sänka räntan. Både Karolina Ekholm och Lars E O Svensson ville sänkte styrräntan till 1 procent och samtidigt sänka räntebanan.

Men majoriteten röstade alltså för att lämna reporäntan oförändrad på 1,5 procent.

Samtidigt behåller banken nuvarande prognos för den framtida styrräntan oförändrad. Det innebär att det inte blir några fler sänkningar de närmaste åren, enligt bankens egna prognos.

Sedan Riksbankens senaste bedömning i februari har ledningen skrivit ner den svenska BNP-prognosen för i år till 0,4 procent. Nästa år stiger BNP med 1,9 procent. Tidigare spådde riksbanksledningen en BNP-tillväxt på 0,7 procent i år och 2,1 procent 2013.

Även inflationsutsikterna har reviderats ned något. Nu spår banken att inflationen, mätt med KPI, landar på 1,2 procent i år (1,4) och 1,9 procent nästa år för att sedan stiga till 2,9 procent 2014.

Inflationsmålet ligger på 2,0 procent. Det gör att Riksbanken räknar med att börja höja reporäntan nästa år för att 2014 ligga på i snitt 2,5 procent.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".